Mintegy 1900 romániai magyar gyerek vett részt a délutáni oktatásban - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Mintegy 1900 romániai magyar gyerek vett részt a délutáni oktatásban

Mintegy 1900 romániai magyar gyerek vett részt a 2020-2021-es iskolai tanévben az Iskola Alapítvány által működtetett délutáni oktatási programban – közölte hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az RMDSZ által létrehozott alapítvány működteti a délutáni oktatási programot, amelynek célja az anyanyelvű oktatás megerősítése és népszerűsítése. A most véget ért tanévben 12 megyében és Bukarestben, 38 település 44 tanintézményében működött a délutáni oktatási program, amely az idén 15 új helyszínnel bővült. A programnak köszönhetően 1647 szórványban élő család részesült közvetett anyagi támogatásban.

Az iskolai tanórák után 152 szakképzett pedagógus foglalkozott a szórványban élő elemistákkal, ők segítettek nekik a házi feladatok megoldásában, illetve különböző készség- és képességfejlesztő tevékenységeket tartottak számukra. A programban részt vevő gyerekek számára az Iskola Alapítvány biztosította a meleg ebédet is.

Ősztől új helyszínekkel bővítik a programot, a Kolozs megyei Szászfenesen működő Gheorghe Sincai Gimnázium első magyar tannyelvű előkészítő osztályában és a Máramaros megyei Felsőbányán, az Autószállítási Technikai Kollégium elemi osztályaiban már elkezdődött a program előkészítése.

Az először 2019 őszén indult program a magyar nyelvű elemi oktatásban részt vevő gyermekeket célozza meg. A program a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával valósul meg.

MTI

Kapcsolodó cikkek