Működő nemzetpolitikai összhang: Potápi szerint Marosvásárhelyt vissza lehet kapcsolni az erdélyi magyar vérkeringésbe - Külhoni Magyarok
Hírek

Működő nemzetpolitikai összhang: Potápi szerint Marosvásárhelyt vissza lehet kapcsolni az erdélyi magyar vérkeringésbe

A közelgő parlamenti megmérettetéshez is biztos alapnak nevezte az RMDSZ helyhatósági választásokon elért eredményeit Potápi Árpád, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt mondta, a decemberi választások után nagy valószínűséggel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) fog kormányt alakítani, ugyanakkor ma még nem látja egy olyan koalíciónak a feltételeit, amelynek a szövetség is része lehetne.

„Nagy győzelmet arattunk mi magyarok, közösen Erdélyben, amely a decemberi parlamenti megmérettetéshez is biztos alapot ad az RMDSZ-nek” – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által szervezett Önkormányzati választások Romániában – magyar vonatkozások című konferencián szerdán Budapesten. Az államtitkár köszönetet mondott minden magyar szavazónak és jelöltnek.

„Külön köszönet jár azoknak, akik az RMDSZ-t támogatják, s szavazatukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az RMDSZ a magyar szavazatok 91,4 százalékát megszerezze” – fogalmazott Potápi Árpád, kiemelve a történelmi marosvásárhelyi győzelmet. Hozzátette: Marosvásárhelyt vissza lehet kapcsolni az erdélyi magyar vérkeringésbe. Jónak tartotta ugyanakkor, hogy sok román szavazatot is szerzett Soós Zoltán polgármesterjelöltként.

Potápi szerint most az a feladat, hogy a decemberi választásokra koncentráljanak, és ott a legesélyesebb magyar jelölteket támogassák az erdélyi magyarok, hogy az RMDSZ parlamenti párt legyen, és adott esetben kormányzati pozícióba is tudjon kerülni.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök részletesen ismertette a szövetség eredményeit. Kiemelte, hogy a magyar versenytársakkal szemben növelték előnyüket 2016-hoz képest, ez az arány nagyjából 92-8 az RMDSZ javára. Szerinte ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a peremvidékeken több helyen 5 százalék alá csúsztak, így Temes és Brassó megyében.

Kép: Nemzetpolitikai államtitkárság

A politikus megköszönte az anyaországi kormányzati szereplőknek a kampányban nyújtott támogatását és kihangsúlyozta az évek óta működő nemzetpolitikai összhangot Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A Krónikának a decemberi választási esélyekre vonatkozó kérdésére azt mondta, nagy valószínűséggel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) fog kormányt alakítani, de a koalíció összetétele még kérdéses. Ami az RMDSZ-t illeti, kijelentette: ma még nem látja a feltételeit egy koalíciónak, de ez a helyzet változhat.

Potápi Árpádot a konferencia előtt arról kérdeztük, érte-e meglepetés a választás eredményekkel kapcsolatban. „Nem ért meglepetés, nagyjából ezekre az eredményekre számítottam. A részvételi arány sem lepett meg. Sokan ezt alacsonyabbnak tartják a vártnál a magyarlakta területeken, de szerintem nem volt az.

Ez az arány elsősorban az RMDSZ előválasztásaival van összefüggésben, amelyeket egyébként nagyon demokratikus és jó módszernek tartok. De ennek van egy olyan hatása, hogy sokakat az előválasztási voks után már nem érdekli annyira a választás.

Kép: Krónika

Sok településen csak egy polgármesterjelölt volt, ami egyrészt azt jelzi, hogy a helyi emberek elégedettek a vezetővel, viszont itt nyilvánvalóan nincs tétje a megmérettetésnek” – hangoztatta a nemzetpolitikai államtitkár. Hozzátette: a parlamenti választásokon bőven van még potenciál a magyar szavazatok megszerzésére, jobban kell mozgósítani.

Azt is megkérdeztük az államtitkártól, hogy tájékozottnak érzi-e magát, hiszen az RMDSZ-szel szemben álló erdélyi magyar pártok néhány vezetője szerint a Kelemen Hunor vezette alakulat félretájékoztatta a nemzetpolitikával foglalkozó anyaországi politikusokat. Leszögezte, őt az RMDSZ nem tájékoztatja semmiről. „Van kutatóintézetünk, napi szinten több száz Kárpát-medencei vagy a világ más táján működő szervezettel tartjuk a kapcsolatot.

Minket nem kell tájékoztatni, és nem vagyunk annyira ostobák, hogy ne tudjunk következtetéseket levonni. Ott vannak a választási adatok a kezünkben visszamenőleg harminc évre, amelyekből tendenciákat lehet kiolvasni” – fogalmazott Potápi Árpád.

Az államtitkár hangsúlyozta, korábban arra próbált rámutatni, hogy nagyon szoros helyzetben nem jó, ha egy magyar jelöltre ráindítanak egy másik magyar jelöltet. „Nekem nem az MPP-vel vagy az EMNP-vel van a gondom, hanem nem fér bele a felfogásomba az ilyen lépés, mert a magyartól veszi el a szavazatot. Nem Tőkés László, Toró T. Tibor, Szilágyi Zsolt ellen mondtam ezeket a dolgokat, hanem tényként állapítottam meg. Engem támadhatnak ezren is, meg egymillióan is, úgyis tudom, hogy igazam van” – szögezte le lapunknak Potápi Árpád.

MTI

Kapcsolodó cikkek