Munkahelyvédelem, gazdaságfejlesztés, kisebbségi jogok – Kész a koalíciós tárgyalásokra az RMDSZ - Külhoni Magyarok
Hírek

Munkahelyvédelem, gazdaságfejlesztés, kisebbségi jogok – Kész a koalíciós tárgyalásokra az RMDSZ

Ahhoz, hogy egy koalíció működőképes és hatékony legyen, arra van szükség, hogy tagjai megbízzanak egymásban – nyilatkozta pénteken az Agerpres hírügynökségnek Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke leszögezte, a jól, eredményesen működő koalíció előfeltétele, hogy tagjai megbízzanak egymásban, és a bizalom párbeszéddel, együttműködéssel erősíthető. Emellett szükség van egy olyan kormányprogramra, amely mentes a populizmustól és demagógiától, valamint az olyan ígéretektől, amelyekre nincs fedezet – szögezte le. Kelemen rámutatott, a koalíción belül meg kell osztani a hatalmat a tagok között mind a kormány, mind a parlament szintjén, „ezt nem kell szégyellni, ez így történik a politikában, így történik egy koalícióban” – hangoztatta.

A szövetségi elnök arról is beszélt, hogy a kormányprogram tekintetében a munkahelyek védelmével, a gazdasági fejlesztéssel, a beruházásokkal, de a kisebbségi jogok védelmével kapcsolatos javaslatokat is megfogalmaznak a szombati koalíciós tárgyalásokon, illetve a kormány összetételéről is szó lesz.

Az RMDSZ elnöke azt mondta, optimista az egyeztetések eredményét illetően, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az új összetételű parlament megalakulásáig, azaz december 21-ig lezárulnak a tárgyalások, az új kormánynak ugyanis számos fontos döntést meg kellene hoznia még év végéig, többek között a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban is.

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy év végéig el lehet fogadni a költségvetést, de bizonyos döntéseket, amelyekre aztán építeni lehet a büdzsét, meg kell hozni még ebben az évben” – fogalmazott. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban csütörtökön úgy nyilatkozott, szombaton elkezdi a koalíciós tárgyalásokat a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ.

Krónika

Kapcsolodó cikkek