Nagy István: a járvány sem gátolhatja meg a nemzeti összetartozást - Külhoni Magyarok
Hírek

Nagy István: a járvány sem gátolhatja meg a nemzeti összetartozást

A határon túli magyar agrárközösségek fejlesztése a koronavírus-járvány alatt sem szakad meg, az Agrárminisztérium (AM) által két éve működtetett Kárpát-medencei Falugazdász Program hatékony és eredményes – mondta Nagy István agrárminiszter a IX. Kárpát-medencei Összefogás Fórumra küldött videóüzenetében a szaktárca csütörtöki közleménye szerint.

A járvány miatt a külhoni magyar agrártársadalmat megszólító tanácskozást kivételesen online formában rendezték meg – írta az AM.

A miniszter a közlemény szerint kiemelte: „az a hivatásunk, hogy a hosszú évtizedekre magára hagyott, elszakított magyarság mellé álljunk, hogy soha többé ne maradjanak egyedül.”

Az érdekképviseletet ellátó civil agrárszervezetek munkája, valamint a Kárpát-medencei Falugazdász Program pénzügyi háttere a jelen nehéz körülmények közepette is biztosított és ez így is marad. Az év elején kirobbant koronavírus-járvány miatt a falugazdászoknak az eddigi terepmunkától eltérően egy új kapcsolattartási formára, az online segítségnyújtásra kellett átállniuk, és mindez sikeresen megtörtént – tette hozzá.

Belánszky-Demkó Zsolt, az AM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az eseményen kiemelte, eredményes a tárca Kárpát-medencei ösztöndíjprogramja, amelynek keretében összesen 28 felsőfokú, magyar nyelvű mezőgazdasági képzésben részt vevő, kiváló tanulmányi eredményt elért hallgatónak tudtak ösztöndíjat biztosítani.

Hozzátette, hogy az AM csatlakozott a Magyarországon több éve sikeresen működő Vándorbölcső mozgalomhoz is, ezáltal számos Kárpát-medencei, mezőgazdaságból élő magyar családnak tudtak örömet szerezni a bölcsők adományozásával.

„Együttműködésünket mindig a személyes találkozások és a jó hangulatú közös programok jellemezték. Ez így lesz a járvány utáni jövőben is és nem ideát vagy odaát, hanem a Kárpát-medencében, mindig előre nézve a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Délvidéken, Drávaszögben, Muraközben vagy az anyaország más vidékein” – mondta Belánszky-Demkó Zsolt.

MTI

Kapcsolodó cikkek