Négy prefektusa marad az RMDSZ-nek, Kolozs és Szatmár helyett Hargita megyét kapja meg - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Négy prefektusa marad az RMDSZ-nek, Kolozs és Szatmár helyett Hargita megyét kapja meg

Az eddigi öt helyett négy megyében adhat prefektust az RMDSZ a jövőben – dőlt el a PSD, a PNL és a magyar szervezet közötti koalíciós egyeztetésen. Az RMDSZ Kolozs és Szatmár megye kormánymegbízotti tisztségétől búcsúzhat, de megkapja a Hargita megyeit. Emellett tíz alprefektusa is lesz.

Eggyel kevesebb prefektusi tisztséggel kell beérnie az eddigi öt helyett az RMDSZ-nek, miután az új összetételű kormánykoalícióban hétfőn este újraosztották a pártoknak járó kormánymegbízotti pozíciókat: a szövetség – ahogy azt a korábbi egyeztetések előre vetítették – elbúcsúzhat a Kolozs megyei prefektusi tisztségtől, és a Szatmár megyei RMDSZ-es kormánymegbízottat is leváltják. Kárpótlásként megkapja viszont a Hargita megyei prefektusi posztot.

Mint ismeretes, a prefektusi tisztségek újraosztása annak nyomán vált aktuálissá, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ a korábbi koalíciós partner Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) helyett a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kötött koalíciót. Ennek nyomán – lévén a PSD a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párt – megváltoztak az erőviszonyok.

A legtöbb prefektusi tisztséget így a szociáldemokraták kapják, ők 20 megye élére delegálhatnak kormánymegbízottat. Ebbe beletartozik Bukarest is, amelynek saját prefektusa van. Szatmár is elveszett  A PSD kapja meg az eddig az RMDSZ jelöltje által betöltött Szatmár megyei prefektusi tisztséget is. A PNL-nek 18 prefektusi tisztség jut, köztük az eddig az RMDSZ által birtokolt Kolozs megyei is. Az RMDSZ az eddigi öt helyett négy prefektusi tisztséget kap, a megőrzött Arad, Szilágy és Kovászna megyei kormánymegbízotti poszt mellé Hargita megye prefektusi tisztségét kapják meg.

A Kolozs megyei helyzet amiatt érdekes, mivel az év elején a PNL megyei politikusai, élükön Emil Boc kolozsvári polgármesterrel nacionalista hecckampányt indítottak, amiért a megye prefektusi tisztsége az RMDSZ-hez került, azzal riogattak, hogy a lépés növelheti a magyarellenes indulatokat a románok körében. A tisztséget ennek ellenére akkor megkapó Tasnádi István Szilárd eddigi Kolozs megyei prefektus a jövőben alprefektusként tevékenykedik tovább.

Csoma: változott a gyerek fekvése

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Krónika megkeresésére kedden megerősítette, hogy a hétfő esti koalíciós egyeztetésen eldőlt: átengedik Kolozs és Szatmár megyét a koalíciós partnereknek, cserében pedig megkapják Hargitát. Kolozs megye kapcsán elmondta, az RMDSZ nem mondott le a megye prefektusi tisztségéről, de „így alakultak a tárgyalások”. Kifejtette, az elmúlt hét végén még úgy nézett ki, hogy meg tudják tartani. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetét irányító politikus elmondta, két verzió merült fel arról, miként osszák el a prefektusi tisztségeket.

Korábban volt egy olyan felvetés, hogy amelyik megyében egy párt megyei tanácselnökkel rendelkezik, ott ne legyen prefektusa, utána azonban ez változott, és bizonyos kivételekkel az lett az irányvonal, hogy ahol tanácselnök van, ott legyen prefektus is. Ennek nyomán Kolozs megye a liberálisokhoz került volna – ugyanakkor a tárgyalások folytatódtak, és Csoma szerint a Kolozs megyei PNL-esek azt mondták: elégedettek Tasnádi István Szilárddal, így a hétvégén még úgy tűnt, hogy mégis megmarad a tisztség.

„Hétfőn azonban sajnos tájékoztattak bennünket, hogy változott a gyerek fekvése, és tekintve, hogy már a múlt héten születtek bizonyos nyilatkozatok, meggondolták magukat, és ragaszkodnak Kolozs megyéhez” – fejtette ki Csoma, arra utalva, hogy Florin Cîțu PNL-elnök már a múlt héten kész tényként jelentette be, hogy Kolozs megye prefektusi tisztsége pártjához kerül. Sajtóértesülések szerint egyébként egy ideig valóban úgy tűnt, hogy Emil Boc kolozsvári polgármester nem bánja, ha az RMDSZ-é marad a Kolozs megyei prefektusi tisztség, mivel amúgy sem akad jobb jelöltjük, ám hétfő estére Boc meggondolta magát, és foggal-körömmel ragaszkodott a tisztség megszerzéséhez, mondván: ha nem kerülne a PNL-hez, az az ő imázsát rontaná.

A PNL Kolozs megyei szervezetének elnöke, Daniel Buda mindezt azzal magyarázta, hogy a párt nem mondhatott le a poszt megszerzéséről, hiszen annak elvesztése volt a legfőbb panasz Ludovic Orban korábbi pártelnökkel szemben. Szatmár megye átadását Csoma Botond nem kívánta kommentálni.

Jó eredmény a tíz alprefektus

Annak kapcsán, hogy kompenzálják-e valamivel a koalíciós partnerek az elvesztett prefektusi tisztséget, Csoma Botond elmondta, tíz alprefektusi tisztséget kapnak, miközben az előzetes algoritmus szerint hét járt volna.

„Úgy érzem, hogy ilyen szempontból ez jó eredmény. Nem is feltétlenül kárpótlásról van szó, hiszen igaz, hogy elveszítettünk egy prefektusi tisztséget, de valójában mindenki vesztett, hiszen újra kellett alakítani a koalíciót, és nekünk négy prefektusi tisztség járt az algoritmus szerint. Sőt ha azt veszem, hogy sikerült megőriznünk a minisztériumok számát, akkor kijelenthető, hogy arányunkon felül vagyunk jelen ebben a koalícióban” – összegzett az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője.

Krónika

Kapcsolodó cikkek