Nem fogott ki rajtunk a járvány - Külhoni Magyarok
Hírek

Nem fogott ki rajtunk a járvány

Szerbiai látogatásának második napján, az Aleksandar Vučić államfővel folytatott reggeli megbeszélését követően Újvidékre, Topolyára, majd Szabadkára látogatott Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke. A székvárosban megtekintette az Európa Kollégiumot, ahol több, Újvidéken működő, közösségi szempontból fontos intézmény is beszámolt jelenéről és terveiről, köztük napilapunk, a Magyar Szó is bemutatta eredményeit. Topolyán a TSC csapat labdarúgó-akadémiáját is megtekintette, de a szerb szuperligás együttes stadionjának az építkezés utolsó fázisába lépett munkálatait is bejárta. Vajdasági látogatását Szabadkán zárta.

Újvidéki látogatásán az Európa Kollégiumban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke üdvözölte Kövér Lászlót, a magyar Országgyűlés elnökét, aki először járt a létesítményben. A munkaértekezleten Pásztor rámutatott arra, hogy immár a hatodik generációját kísérte ki a kollégium, a munkája sikeres, a hozzá fűzött reményeket sikerült valóra váltania. Pásztor arról is szólt, a vajdasági magyar elképzelés az volt, hogy nem egy magyar egyetem létrehozása segíti igazán az itteni magyar diákokat, hanem az, ha bekapcsolják őket a már létező egyetemi oktatási rendszerbe, és ha olyan tudásanyagot szereznek a képzés során, amely lehetővé teszi számukra, hogy minden gond nélkül érvényesülni tudjanak bármelyik szakmában.

Újvidék, 2021. július 6.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke (szemben, j2), mellette Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (j3), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (j4) és Veress László elnöki titkárságvezetõ (j) Újvidéken, az Európa Kollégium épületében 2021. július 6-án. Kövér László megbeszélést folytatott Pásztor István VMSZ-elnökkel, illetve a vajdasági magyar közösség képviselõivel.
MTI/Szigetváry Zsolt

Az Európa Kollégium működéséről Vicsek Annamária szerbiai oktatási államtitkár szólt, aki az egyedülálló szakkollégiumi rendszerre helyezte a hangsúlyt, amelyet sikeresen működtetnek az Európa Kollégiumban. Ez ugyanis segítséget nyújt a fiataloknak abban, hogy könnyebben érvényesüljenek a munkaerőpiacon tanulmányaik elvégzése után.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. múltját, jelenét és terveit Ökrész Rozália, a vállalat igazgatója ismertette. Elmondta, hogy ma több mint kétszáz foglalkoztatottja van a cégnek, megtörtént a magyar kormány hathatós támogatásával a székház épületének felújítása és felszerelése, de a jövőre vonatkozóan is nagyon sok elképzelés létezik: bölcsődét, óvodát, sajtómúzeumot, konferenciatermet hoznak itt létre. A Forum Nyomdával kapcsolatban közölte, hogy folyamatos fejlődési pályán áll, évente 1500 tonna rotációs és további 500 tonnányi íves papírt dolgoz fel munkája során. Az említett fejlesztések a nyomda kiköltöztetését követően valósulhatnak meg a Magyar Szó székházában, mely így egy állandó mozgásban lévő közösségi térré alakulhat.

A Forum Könyvkiadó Intézet a sokszínűségre törekszik a jövőben is, tevékenységét elsősorban a szépirodalom köré építi, s az a célja, hogy a fent említett székházon esedékes átalakításokat követően olyan teret is létrehozzon, mely kiváló helye lesz a szerb–magyar kulturális, irodalmi kapcsolatok ápolásának – ismertette Virág Gábor, a könyvkiadó igazgatója. Venczel Valentin büszkén vallotta az Újvidéki Színházzal kapcsolatos felszólalásában, hogy ez az intézmény a szerbiai színházmezőny első három színháza közé tartozik, éppen néhány napja zárták a 47. évadot. Az értekezleten bemutatkozott az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ is.

ÉPÍTSÜK EGYÜTT A JÖVŐT!

A TSC labdarúgóklub topolyai létesítményének megtekintése után az újságíróknak adott nyilatkozatában számolt be Kövér László szerbiai látogatásának eddigi tapasztalatairól.

Topolya, 2021. július 6.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Kövér László, a magyar Országgyûlés elnöke és Zsemberi János, a Topolyai Sport Club (TSC) tulajdonosa, elnök-igazgatója (b-j) megtekinti a TSC Labdarúgó Akadémiát Topolyán 2021. július 6-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

– A járvány miatt jó ideje nem jártam itt, ezért nagyon jó érzés újra a vajdasági magyarok között lenni. Azt olvastam ki a Magyar Szóról, a futballakadémiáról, könyvkiadóról szóló jelentésekből, hogy szerencsére nem viselte meg a közösséget ez az elmúlt másfél év. Tevékenyek voltak a közösség tagjai, építkeztek tovább. Ha visszaemlékezünk, milyen gondokkal kellett megküzdeni tizenöt-húsz évvel ezelőtt, a tagjainak a biztonságáért kellett harcolni, kijelenthetem: egy látványos, figyelemre méltó fejlődést tudhat maga mögött – fogalmazott Kövér.

Mint mondta, sikerült kivívni a szerb többségnek az elismerését és tiszteletét is. Ehhez az eredményhez azonban szükség volt azoknak a tenni akaró embereknek a munkájára, akik elvégezték a rájuk bízott feladatokat, kellett az önkormányzati vezetőknek a munkája, kellett a Vajdasági Magyar Szövetség politikai háttérként, és a magyar kormánynak a támogatása is – fűzte hozzá.

– A szerb többség is azt az elvet vallja, szerencsére, az utóbbi években, hogy támogatni kell a vajdasági magyarok megmaradását, sőt, gyarapodását is, s ez nagyon fontos, mert szerbek és magyarok akkor tudnak sikeresek lenni ebben a térségben, ha támogatói egymásnak, közösen dolgoznak a célok megvalósításán. Együtt tudjuk a jövőt építeni – jelentette ki az Országgyűlés elnöke.

JÓL KEZELT TÁMOGATÁSOK

Az Európa Kollégium jelentősége kapcsán megjegyezte: impozáns, reprezentatív létesítménynek számít, s nagyon jó, hogy bár már a hatodik generációját kísérte ki, az épület állaga mit sem romlott, ami arról tanúskodik, hogy az ott lakók is megbecsülik, tisztelettel viseltetnek iránta.

– A falak között zajló programok is lényegében arról szólnak, hogyan lehet az egyébként nem anyanyelven tanuló magyar, leendő értelmiségieket megtartani a magyar közösség számára. Lényegében elmondható, bárhol is jártam eddig Vajdaságban, megállapítottam, jól bántak itt azokkal a támogatásokkal, amiket az anyaországtól kaptak. Büszkék lehetünk arra, amit itt a közelmúltban elértünk, s talán majd a nem is olyan távoli múltból visszatekintve már furcsának találjuk, hogy kivételes alkalom volt egy-egy új intézménynek a felavatása, s reméljük, köznapi eseménynek számít majd a jövőben a hasonló eredmény – értékelte az újságíróknak nyilatkozva Kövér László.

FOLYTATÓDJON, AMI MEGKEZDŐDÖTT

Kövér László és küldöttsége Szabadkán zárta szerbiai látogatását, megtekintve Bíró Károlynak, Szabadka egykori polgármesterének a nemzeti összetartozás napján leleplezett szobrát, valamint a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületének felújítási munkálatait. A tanítóképző kar épületének teljes felújítása és korszerűsítése több kivitelezési fázisban valósult/valósul meg, Magyarország kormányának támogatásával. Dr. Josip Ivanović dékán háláját tolmácsolta Magyarország államvezetésének, nemcsak az anyagi, hanem az erkölcsi és a szellemi támogatásért is. Pásztor Istvánnak és mgr. Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének szintén köszönetet mondott a támogatásért, rámutatván, hogy a vajdasági magyar közösség egysége nélkül a fejlesztések és az oktatás erősítése nem valósulhatna meg. Ahhoz, hogy a vajdasági magyar fiatalokat sikerüljön szülőföldjükön tartani, egyebek mellett arra van szükség, hogy az óvodától kezdve a felsőoktatásig felkínálják számukra a magyar nyelvű oktatást – emelte ki.

Szabadka, 2021. július 6.
Kövér László, a magyar Országgyûlés elnöke (k) Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének (b) társaságában megtekinti Bíró Károly egykori polgármester szobrát Szabadkán 2021. július 6-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

A tanítóképző karon megtartott egyeztetésen dr. Fürstner Igor, a Műszaki Szakfőiskola igazgatója is felszólalt, ismertetvén az említett intézmény munkájával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ keretében megvalósuló képzésekről pedig Somogyi Tünde, a Szekeres László Alapítvány ügyvezetője számolt be. Hajnal Jenő szintén felszólalt a találkozón, az értelmiségi, illetve a felsőoktatási képzés fontosságát hangsúlyozván, majd rámutatván arra, hogy mindennél fontosabb itt tartani a fiatalokat, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy ha külföldön kezdik meg tanulmányaikat, már nagyon nehéz hazavonzani őket.

Reagálva Josip Ivanović szavaira, Kövér László kiemelte: „Én is többször megköszöntem a szerb kollégáknak, hogy konstruktívan állnak hozzá a magyar közösség elképzeléseihez, ám ez részben csupán udvariasság, hiszen a szerb kollégák csupán azt teszik, ami egyébként kötelességük saját állampolgáraikkal szemben. A hála azoknak jár, akik olyasmit tesznek, ami egyébként nem kötelességük.” A szerb állam nem teljesítette mindig kötelezettségét, ám ennél az a szomorúbb, hogy a magyar állam sem – tette hozzá az Országgyűlés elnöke, rámutatván, hogy ma van egy nemzetileg elkötelezett anyaországi államvezetés, amelynek sikerült olyan gazdaságpolitikát folytatnia, amely a nemzetpolitikához stabil anyagi hátteret biztosít, így van mit visszaadni azoknak, akiket elszakítottak az anyaországtól.

– Sorsdöntő választások közelegnek, és habár a kampány ideje még nem jött el, érdemes szót ejteni arról, hogy ha a közösség vezetői és tagjai úgy gondolják, hogy az elmúlt időszakban megkezdett folyamatokat szeretnék meghosszabbítani, akkor amikor eljön annak az ideje, éljenek szavazati jogukkal, és segítsenek nekünk. Nem pesszimista, hanem realista vagyok. Mérhetetlen isteni kegyelemre van szükség ahhoz, hogy kétharmados többséggel tudjunk nyerni, én annak is örülnék, ha biztos parlamenti, 50 százalék feletti többséget szereznénk, ám még az sem biztos, főleg akkor, ha külföldről is beleszólnak – fogalmazott Kövér László.

Szabadka, 2021. július 6.
Kövér László, a magyar Országgyûlés elnöke (szemben, b3) vajdasági magyar médiumok vezetõivel találkozik a szabadkai Magyar Médiaház épületében 2021. július 6-án. Mellette Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány ügyvezetõje, a Pannon RTV igazgatója, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Veress László elnöki titkárságvezetõ (szemben, b-j).
MTI/Szigetváry Zsolt

Pásztor István eredményesnek és tartalmasnak minősítette az elmúlt két napot, kiemelvén, hogy Kövér László látogatásának első napját is fontosnak tartja, hiszen a több éves, Belgrád és Budapest közötti építkezésnek az újabb elemei valósulhattak meg. „A közösségi találkozók sora pedig azért fontos, mert sikerült megmutatnunk, hogy az anyaország anyagi, továbbá erkölcsi és politikai támogatását megszolgáltuk, hiszen legjobb tudásunk szerint járultunk hozzá saját közösségünk és a magyar nemzet egyetemleges fejlődéséhez. Ami pedig a jövőre esedékes választásokat illeti, rajtunk ez nem fog múlni, ha valaki érzi ennek a pillanatnak a súlyát, akkor azok mi vagyunk. Számunkra a választás nem dilemma, hanem egyértelműség. Egyértelmű állásfoglalást kialakítva egészen biztosan hozzájárulunk, ez az elemei érdekünk, erre számítani lehet.” – fejtette ki Pásztor István.

Mindezek után a Magyar Országgyűlés elnöke ellátogatott a Magyar Médiaházba, ahol a Magyar Szó, a Hét Nap és a Pannon RTV vezetőivel találkozott. Az egyeztetésen napilapunkat Kabók Erika, a szabadkai szerkesztőség vezetője képviselte.

Magyar Szó

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke