Nemzeti régiók: letiltotta a Facebook a székely aláírásgyűjtők hirdetéseit - Külhoni Magyarok
Hírek

Nemzeti régiók: letiltotta a Facebook a székely aláírásgyűjtők hirdetéseit

Szombaton zárul a nemzeti régiók európai uniós védelméért indított aláírásgyűjtés, a véghajrában azonban nehézséget okoz, hogy pár napja a Facebook, az Instagram és a Youtube letiltotta a kampány fizetett hirdetéseit.

Erről Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezés kampányfőnöke számolt be csütörtökön az M1 aktuális csatornán, a tiltás okát azonban nem részletezte. A kampányfőnök azt mondta, hogy „egy a négyhez” arányú esélyt lát a sikerre.

Négy országban további aláírásokra van szükség, fűzte hozzá, Horvátországból, Litvániából, Spanyolországból és Szlovéniából érkezhetnek be a szükséges szavazatok.

A véghajrában az is nehézséget okoz – ismertette –, hogy pár napja a Facebook, az Instagram és a Youtube letiltotta a kampány fizetett hirdetéseit. Hangsúlyozta: folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több emberhez eljusson az őshonos kisebbségek ügye.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal, november 7-éig meghosszabbították az aláírásgyűjtési időszakot azon kezdeményezések esetében, amelyek március 11-én már folyamatban voltak.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen.

A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

Krónika

Kapcsolodó cikkek