„Nincs alternatívája a koalíciónak” – Kelemen Hunor szerint az USR sarokba manőverezte magát - Külhoni Magyarok
Hírek

„Nincs alternatívája a koalíciónak” – Kelemen Hunor szerint az USR sarokba manőverezte magát

Ki fogjuk javítani a koalíció működésével kapcsolatos hibákat, majd továbbléphetünk – jelentette ki a bukaresti politikai válsággal kapcsolatban a Krónikának nyilatkozva Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke elmondta, az általa vezetett szövetségnek nincs oka panaszra a Florin Cîțu miniszterelnökkel való együttműködést illetően. A kormányfőhelyettesi tisztséget betöltő politikus szerint ősszel kerülhet napirendre a kisebbségi törvény.

– Tűzközelből, miniszterelnök-helyettesként hogyan látta, valóban Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter rossz teljesítménye indokolta Florin Cîțu kormányfő lépését, avagy a két nagyobbik párt közötti viszály látványosabb szintjére érkezett a jobbközép koalíció?

– A miniszterelnöknek elfogyott a türelme közel négy hónap után azzal kapcsolatban, ahogyan a volt tárcavezető menedzselte az egészségügyi minisztériumot, és megnyilvánult szakpolitikai kérdésekben. Ennél többet én nem látok bele ebbe az ügybe. Azt az első pillanattól tudni lehetett, hogy a koalíció két nagyobbik pártja között van egy politikai verseny, ami most is tart. Okos, tapasztalt emberek ezzel együtt tudnak élni. A miniszter menesztése ugyanakkor nem erről szól. A kormányfő sokáig türelmes volt, de az utóbbi egy-két hétben volt pár olyan ügy, amelyeken már nehezen lehetett volna túllépni. A miniszterelnöknek joga van egy ilyen lépéshez, s mi ezt tiszteletben tartjuk. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig bemanőverezte magát egy olyan sarokba, amiből nehéz kijönni, de ki lehet jönni.

– A mostani konfliktusban az RMDSZ könnyű helyzetben van, hiszen nem érintett. De mi lett volna, ha egy RMDSZ-es minisztert meneszt Cîțu?

– Nem lehet megkérdőjelezni a kormányfő azon jogát, hogy minisztercserét kérjen. Amikor én 2014-ben konfliktusba kerültem Victor Ponta akkori miniszterelnökkel, s az ellentétet nem sikerült feloldani, akkor kiléptem a kabinetből, benyújtottam a lemondásomat. Ez volt az egyedüli megoldás a továbblépésre. Ugyanakkor jelenleg egyik miniszterünk sem hozta olyan helyzetbe a miniszterelnököt vagy a kormányt, hogy ne tudjanak velük együtt dolgozni. Ennek nemcsak az az oka, hogy nagyobb tapasztalatunk van, mint az USR-nek, hanem az is, hogy másképp tekintünk a koalícióra. Számunkra nem egy versenyről szól a koalíciós kormányzás.

– Hogyan tovább? Kemény nyilatkozatok hangzottak el, márpedig egy koalíciós együttműködésnek a személyes bizalom is alapeleme. Van esély a hosszabb közös kormányzásra?

– Az elkövetkező időszak nem lesz könnyű. De vállaltuk azt, hogy négy évig kormányozunk, a közös kormányprogramban rengeteg olyan cél van, amelyek megvalósítása mindannyiunk számára fontos. Kompromisszumokra van szükség, egymás iránti türelemre. Ráadásul ennek a kormánykoalíciónak nincs alternatívája. Kormányozzon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közösen a Szociáldemokrata Párttal (PSD)? Olyan koalíció jöjjön létre, amelynek része a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR)? Ezek ma működésképtelen alternatívák, s nem is hiszem, hogy bárki ilyenekben gondolkozik. A gond az, hogy a minisztercsere után egy nappal az USR elveszítette az irányt. Ki fogjuk javítani a koalíció működésével kapcsolatos esetleges hibákat, majd továbbléphetünk. Négy évig kellene tartson ez a kormányzás, s ez ma még lehetséges. Elismerem ugyanakkor, hogy ezt el lehet rontani holnap, holnapután, egy év múlva, másfél év múlva, de azon senki, sem a koalíciós pártok, sem a polgárok nem fognak nyerni.

– Milyenek az RMDSZ tapasztalatai a koalíción belüli együttműködéssel, a miniszterelnökkel kapcsolatban?

– Nincs okom a panaszra. Amiben megegyeztünk, azt érvényesíteni lehet. Vannak nehezebb pillanatok, kérdések. Olyan témák is vannak, amiről nem tudtunk megegyezni, azok bele sem kerültek a kormányprogramba, például a kétfordulós önkormányzati választás, amit mi elfogadhatatlannak tartunk.

– Eddig milyen konkrét eredmények születtek az RMDSZ szempontjából?

– A legnagyobb kihívás egy olyan költségvetés elfogadása volt, amelyben érvényesíteni tudjuk a mi szempontjainkat, ez sikerült. A következő évre való felkészülés is fontos volt. Előkészítettünk néhány nagy programot a környezetvédelmi, illetve fejlesztési minisztériumnál. Elindítottuk a bölcsődeépítő programot, amit mindenképpen kiemelnék. A sportnál is elkezdődött egy hosszú távú stratégia kidolgozása, amivel jól haladunk. Azokat a beruházásokat, amelyek fontosak a közösségünk számára, úgyszintén elindítottuk.

– Terítékre kerül a kisebbségi törvény az idei évben, ahogyan ígérték?

– Az őszi ülésszakra várható. Addig elő kell készíteni. Ősszel kerülhet a koalíció elé tárgyalásra a jogszabály ügye.

Krónika

Kapcsolodó cikkek