Oda-vissza: immár a beoltott román állampolgárok is korlátozások nélkül beutazhatnak Magyarországra - Külhoni Magyarok
Hírek

Oda-vissza: immár a beoltott román állampolgárok is korlátozások nélkül beutazhatnak Magyarországra

Szombat estétől mindenfajta karantén- és tesztkötelezettség nélkül jöhetnek Magyarországra azok a román állampolgárok, akik már rendelkeznek védettségi igazolással – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kiderült, a rendelkezés már a vakcina első adagjával beoltottak esetében is érvényes.

A tárcavezető Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azzal indokolta a lépést, hogy a román hatóságok pénteki döntését követően a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak Romániába, ezért lép életbe most újabb könnyítés a magyar–román határon.

Bár a miniszter nem tért ki a részletekre, a könnyítés a Romániában beoltott állampolgárokra vonatkozik, akiknek a romániai oltóközpontokban kiállított igazolást kell felmutatniuk.

Szijjártó Péter bejelentésével egy időben az RMDSZ is közölte, szombat estétől a beoltott román állampolgárok korlátozások nélkül utazhatnak be Magyarországra.

A szövetség hozzátette: beoltott román állampolgárnak számít az, aki már megkapta mindkét oltását, a második oltástól számítva pedig eltelt 10 nap. Magyarország kolozsvári főkonzulátusa vasárnap bővebb tájékoztatást tett közzé közösségi oldalán a lazító intézkedésről. Kiderült, Romániából Magyarországra karantén nélkül tud utazni, aki megkapta már legalább az első oltást Romániában, és rendelkezik ezt igazoló dokumentummal, akár magyar állampolgár, akár magyar–román kettős állampolgár, akár kizárólag román állampolgár.

Ezt nevezik védettségi igazolássnak. Ez lehet angol és/vagy román nyelvű papír, amit az oltás után adnak Romániában. Szintén karantén nélkül tud Magyarországra utazni, aki PCR-teszt eredménnyel igazolja, hogy az elmúlt 6 hónapban átesett a fertőzésen. A kincses városi főkonzulátus tájékoztatása szerint a 18 év alatti gyermekek, ha a szülő az előző két pont valamelyikébe beleesik, szintén karantén nélkül utazhatnak Romániából Magyarországra akár magyar személyi igazolvánnyal, akár magyar útlevéllel, akár román úti okmányokkal.

Negatív PCR teszttel, gyorsteszttel és antigén teszttel továbbra sem lehet karantén nélkül Magyarországra utazni senkinek sem. A korlátozott határsávban történő belépés lehetősége továbbra is mindenki számára lehetséges, azaz Romániából Magyarország területére 30 kilométeres távolságig, maximum 24 órára bárki beléphet.

Aki Magyarországról Romániába utazik, annak nem kell sem PCR-tesztet, sem antigén tesztet csináltatnia, sem beoltottnak lenni, hanem mindenképpen karantén nélkül tud Romániába utazni.

Aki Magyarországon kapta az oltást, az továbbra is a védettségi igazolvánnyal (plasztikkártya) tud Magyarországra beutazni. Fontos tudni ugyanakkor, hogy Magyarország területén kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet számos szolgáltatást igénybe venni, mint például strandfürdő, fizetős szálláshely foglalás, éttermek belső tere, színház, mozi, állatkert, múzeum, sportrendezvény stb. Védettségi igazolványt (kizárólag magyar állampolgársággal is rendelkezők) személyesen a magyarországi kormányablakokban, vagy az elektronikus Ügyfélkapun keresztül tudják igényelni. Az ügyintézés menete 15 nap.

Mint arról beszámoltunk, a román hatóságok pénteken zöld kategóriába sorolták Magyarországot, így innentől kezdve szabadon, mindenfajta teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok Romániába.

Krónika

Kapcsolodó cikkek