Orban: ha nem diszkriminál, nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot a magyar kormány székelyföldi gazdaságfejlesztési programja - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Orban: ha nem diszkriminál, nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot a magyar kormány székelyföldi gazdaságfejlesztési programja

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban szerint nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot a magyar kormány székelyföldi gazdaságfejlesztési programja, ha Budapest diszkriminációmentesen jár el.

Erről Kovásznán nyilatkozott vasárnap a politikus.

„Mindig azt hangoztattam, hogy ez a támogatás nem érkezhet etnikai alapon. Egy ilyen programnak az összes román állampolgárt kell céloznia, függetlenül attól, hogy magyar, román vagy német nemzetiségű.

Amíg a támogatást nem célirányosan csak a magyar nemzetiségű román állampolgárok kapják, és nincs diszkrimináció, addig a program nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Ha veszélyeztette volna, akkor valószínűleg figyelmeztettek volna erre a nemzetbiztonság fölött őrködő intézmények” – idézte Orbant az Agerpres.

A PNL elnöke emlékeztetett, hogy román kormány is támogatást nyújt a Hargita és Kovászna megyei románoknak az identitásuk megőrzésére.

Arra a kérdésre, hogy milyennek látja a kormányzást az RMDSZ oldalán, Ludovic Orban kijelentette: a magyar érdekvédelmi szövetség az „egyezségek többségét” betartja.

„Mi már kormányoztunk együtt az RMDSZ-szel a Demokratikus Konvenció idején és 2005 után is. (…) Az RMDSZ-nek rátermett emberei vannak, akik szakértelemmel irányítják a minisztériumokat, ügynökségeket és hatóságokat. Az RMDSZ betartja a koalíciós partnerekkel kötött egyezségek és a közös vállalások többségét. Nyilván vannak bizonyos határok, amelyeket nem lépünk át” – fogalmazott az újrázni készülő pártelnök.

Krónika

 

Kapcsolodó cikkek