Potápi: Húzzunk bele szombatig, ha azt akarjuk, hogy az őshonos kisebbségekkel is foglalkozzon Európa - Külhoni Magyarok
Hírek

Potápi: Húzzunk bele szombatig, ha azt akarjuk, hogy az őshonos kisebbségekkel is foglalkozzon Európa

Az aláírásgyűjtés sikere nemzetpolitikai érdek, hisz nagyban hozzájárulna a külhoni magyarság jogainak és lehetőségeinek bővüléséhez, ezáltal a magyar közösségek szülőföldjén való megmaradásához és boldogulásához – hangsúlyozta portálunknak Potápi Árpád János, a szombaton lezáruló őshonos nemzeti kisebbségekről szóló aláírásgyűjtés kapcsán. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár – aki szerdán jelentette be, hogy elkapta a koronavírust – a házi karanténból nyilatkozva kiemelte, az őshonos kisebbségek ügye nem csak székely, nemcsak magyar, hanem összeurópai ügy is.

Portálunk érdeklődésére Potápi Árpád János – aki ma délután közösségi oldalán jelentette be, hogy koronavírus-fertőzés miatt házi karanténban van – telefonon nyilatkozva arról beszélt, május 7-e előtt is az látszott, hogy szinte pillanatok alatt robbannak be a számok, az államtitkár tehát arra számít, hogy ezúttal is így lesz, és a véghajrában a hét uniós országból is összegyűlik arányosan a kellő aláírás. Az államtitkár kiemelte, az aláírásgyűjtés sikere azt bizonyíthatja, hogy az őshonos kisebbségek ügye nem csak székely, nem csak magyar, hanem összeurópai ügy is, hiszen ha az EU minden kisebbségét egy országba terelnénk, az az Unió második, harmadik legnépesebb tagállama lenne.

Végre nemcsak a migráció kérdéséről beszélnénk, hanem azokról az emberekről, akik több száz vagy több ezer éve itt élnek Európa területén, akiknek ősei hozzájárultak Európa felépítéséhez, kultúrájához – fogalmazott, hozzátéve, a magyarság számára ugyanakkor különösen fontos ez a kezdeményezés, hiszen Kárpát-medencei népességének egyharmada az anyaország határain túl él. Potápi Árpád János kiemelte, az aláírásgyűjtés sikere nemzetpolitikai érdek, hisz nagyban hozzájárulna a külhoni magyarság jogainak és lehetőségeinek bővüléséhez, ezáltal a magyar közösségek szülőföldjén való megmaradásához és boldogulásához.

Az államtitkár kérdésünkre arról is beszélt, remélhetőleg nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy például az aláírásgyűjtést ellenző Románia ünnepelhesse az aláírásgyűjtés sikertelenségét, ezért is fontosnak nevezte, hogy minden magyar, aki már támogatta a kezdeményezést, szólítsa meg külföldön élő rokonait, ismerőseit, családtagjait, akár Ausztriában, Németországban, Svédországban vagy az EU bármelyik tagállamában és kérje meg, hogy aláírásával támogassa a kezdeményezést. Hozzátette: az aláírás mindössze egy percbe kerül, de emberek millióinak az életét változtathatja meg szerte Európában.

PestiSrácok

Kapcsolodó cikkek