Potápi: Magyarságunkból, kultúránkból és anyanyelvünkből kell építkeznünk! - Külhoni Magyarok
Események Hírek

Potápi: Magyarságunkból, kultúránkból és anyanyelvünkből kell építkeznünk!

Fel kell hívni a figyelmet minden velünk történt igazságtalanságra, és abból kell építkeznünk, amit nem vehetnek el tőlünk: magyarságunkból, kultúránkból és anyanyelvünkből – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken a felvidéki Nagyszelmencen, ahol köszöntőt mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával ott megvalósított fejlesztések átadásán.

A szlovák-ukrán határ által kettéosztott Szelmenc falu szlovák oldalra került részén, Nagyszelmencen a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával egy szállót, egy Dobó István emlékszobát, egy konferenciatermet és egy interaktív tárlatot sikerült létrehozni.

Potápi Árpád János az ünnepélyes átadón mondott beszédében felidézte a trianoni békediktátum által az anyaországból kiszakított, majd 1945 után kettészakított település történetét és lakóinak ebből adódó tragédiáját, rámutatva: a nagyhatalmak az igazságosság lózungjaiba rejtve hoztak döntéseket, de közben az ott élőkkel nem törődve áldoztak fel emberi sorsokat.

„Valahányszor, amikor idegen hatalmak próbálnak rajtunk keresztül példát statuálni, vagy bújtatott érdekeiket nemzetünk kárán érvényesíteni, ilyen és ehhez hasonló tragédiák történnek” – hangsúlyozta Potápi Árpád János. Hozzáfűzte: igazságot szolgáltatni ugyan már nem lehet, de fel kell hívni a figyelmet minden igazságtalanságra, ugyanakkor alázatosan építkezni kell, abból, amiből még lehet, amit nem tudtak elvenni, vagyis a magyarságból, a kultúrából, a nyelvünkből.

Az államtitkár rávilágított: a magyar ormány 2010 óta ebben a szellemben dolgozik, a nemzetpolitika kiemelt figyelmet fordít az anyanyelvi oktatás támogatására és hatalmas sikerként könyvelhető el, hogy a magyar gyermekek között nőtt a magyar iskolába iratkozók aránya. „Az elmúlt tíz évben nemzetünk határokon átívelő, rendszerszintű támogatása folyamatos. Ennek köszönhetően egyre inkább kezdjük egy egységes oktatási, gazdasági és kulturális térré alakítani a Kárpát-medencét” – szögezte le Potápi Árpád János.

A nemzetpolitikai államtitkár a közeli Kaposkelecsényben is újonnan elkészült fejlesztéseket adott át, ott egy óvodai játszóteret és egy a helyi tájházat sikerült létrehozni, valamint egy kisbuszt is átadtak.

MTI

Kapcsolodó cikkek