Provokáció? A román zászló színeit festették fel a Székely vértanúk emlékművére Marosvásárhelyen - Külhoni Magyarok
Hírek

Provokáció? A román zászló színeit festették fel a Székely vértanúk emlékművére Marosvásárhelyen

Ismeretlen tettesek megrongálták pénteken Marosvásárhelyen a Székely vértanúk emlékművét, amelyre felfestették a román piros-sárga-kék zászlót. Az RMDSZ feljelentést tett a történtek miatt.

A román lobogó színeit minden bizonnyal festékszóróval vitték fel a megyeszékhely köztéri emlékművének egyik oldalára. A történteket Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere közösségi oldalán posztolt bejegyzésében elítélte, etnikai alapú provokációt sejtve a történtek mögött. Az elöljáró úgy vélekedett, etnikai konfliktus gerjesztésének szándékával már nem lehet megosztani a vásárhelyieket, ennek ellenére egyesek nem adják ezt fel. „Ne dőljünk be az iskolázatlan rosszakaróinknak. Városunk csak akkor fejlődhet, ha nem hagyunk helyet az etnikai alapú provokációknak” – közölte Soós Zoltán.

Portik Vilmos, Marosvásárhely alpolgármestere a Székelyhon portálnak úgy nyilatkozott, nyolc óra körül lakossági bejelentés érkezett a rongálásról, majd értesítette a helyi rendőrséget, ezt követően a helyszínre érkeztek a bűnügyi nyomozók is.

Ezzel egy időben az RMDSZ közleményben jelentette be, hogy ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett, ugyanakkor a városháza illetékesei már dolgoznak a rongálás kijavításán. Az RMDSZ közölte, elítél minden szélsőséges megnyilvánulást. „Sajnálatos, hogy ilyen gyalázatos módon próbálnak a román és a magyar közösség között konfliktust szítani egy fél évvel azután, hogy összefogtunk Marosvásárhely jövőjéért. Ez nyilvánvalóan nem mindenkinek tetszett” – szerepel a szövetség hírlevelében.

Az RMDSZ közölte, bármennyire felháborító, ami történt, most mégis arra kérik Marosvásárhely lakóit, hogy ne dőljenek be az „olcsó provokációnak”, maradjanak higgadtak. „Ne engedjük, hogy az ellenségeskedés és az uszítás vezérelje az embereket!” – szerepel az alakulat felhívásában.

A Székely vértanúk emlékműve a marosvásárhelyi Postaréten áll; a Habsburg-ellenes felkelésben Marosvásárhelyen, 1854. március 10-én kivégzett székely vértanúk tiszteletére emelték. 1875 óta a hat méter magas gránitoszlop előtt tartja meg a március 15-i ünnepélyeket, megemlékezéseket a város magyarsága.

Krónika

Kapcsolodó cikkek