RMDSZ-es alpolgármestert választottak az Arad megyei Kisjenőben - Külhoni Magyarok
Hírek

RMDSZ-es alpolgármestert választottak az Arad megyei Kisjenőben

Bíró Zoltánt, az RMDSZ idei polgármesterjelöltjét és tanácsosjelölti listavezetőjét választották alpolgármesternek Kisjenőben a városi képviselőtestület tagjai közül a hétfői ülésen.

Bíró Zoltán 2000 óta az önkormányzati képviselőtestület tagja, és a szeptemberi helyhatósági választásokon az RMDSZ-nek sikerült két képviselőt bejuttatna a kisjenői tanácsba, ezzel visszaszerezve a 2016-ban elveszített egyik helyet. A polgármesterjelöltként induló Bíró Zoltán mellett Ozsvár András lett a helyi magyarság másik tanácsosa.

A Fehér-Körös menti településnek több évtizede nem volt magyar elöljárója, kivéve 2008-at, amikor bíró Zoltán szerint Pusztai Levente személyében három hónapig volt ideiglenes magyar alpolgármester. Bíró Zoltán szerint régi vágya teljesült a magyar közösségnek azzal, hogy jelöltje bekerült a végrehajtó testületbe.

Az új alpolgármester érdeklődsünkre elmondta: az új polgármesterrel, a nemzeti liberális párti Flavius Cherejivel kötött együttműködés eredménye a tisztség megszerzése. Hozzátette, a liberálisok kétharmados többséggel rendelkeznek a 15 tagú testületben, rajtuk és az RMDSZ-en kívül a szociáldemokraták jutottak be a tanácsba. Az új polgármester a várost a rendszerváltás óta vezető, már a 80. évét is betöltött Gheorghe Burdan volt polgármestert „taszította le a trónról”.

„Fiatal ember, aki érti az új idők szavát, változást akar, és hajlandó egy úton haladni velünk” – mondta róla Bíró Zoltán, aki a történelmi magyar egyházak gyülekezeteinek, a magyar óvoda és iskola, a magyar civil szervezet támogatását nevezte meg céljai között.

Kisjenőben a magyarok többsége a Fehér-Köröstől délre eső – a 20. század közepéig önálló településen – Erdőhegy nevű városrészben él, Bíró Zoltán szerint 800-900 lelkes a közösség, a 2011-es népszámláláskor a város 19,5 százalékát tették ki a magyarok. Érdekességként megemlítette, hogy az új polgármester is erdőhegyi illetőségű.

A szeptember 27-i helyhatósági választások nyomán az RMDSZ jelöltjei öt településen nyerték meg a polgármester-választást, emellett – eddig – ez a második alpolgármesteri tisztsége a szervezetnek.

Kapcsolodó cikkek