RMDSZ: közös érdek a nemzeti identitás vállalása a romániai népszámláláson - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

RMDSZ: közös érdek a nemzeti identitás vállalása a romániai népszámláláson

Közös érdek, hogy a vegyes házasságokban, a szórványban, a nagyvárosokban élő, a külföldön tanuló vagy dolgozó romániai magyarok is nemzeti identitásukat vállalva vegyenek részt a népszámláláson – közölte csütörtökön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Csütörtökön tartotta alakuló ülését az RMDSZ országos népszámlálási munkacsoportja, amely a történelmi magyar egyházak, országos intézmények és civil szervezetek képviselőinek részvételével dolgozza ki a következő félév cselekvési prioritásait, hogy előkészítse a 2022-es romániai népszámlálást. A cenzust 2021-ben kellett volna megtartani, de a járvány miatt a jövő évre halasztották a román hatóságok.

A találkozó legfontosabb célja az volt, hogy a résztvevők tudatosítsák: a kérdőív saját kitöltésének újdonságként bevezetett lehetősége, lehetőség a nemzetiségi és felekezeti hovatartozás megfelelő rögzítésére, másrészt veszélyes is, hiszen a rendszer nem bejáratott.

A romániai magyar érdekvédelmi szervezet közleménye emlékeztetett, hogy mivel a megszerzett nyelvi és kulturális jogok, az egyházaknak, önkormányzatoknak visszaosztott állami támogatások, de a mindenkori kormányok magyarokat érintő politikája is a magyarok számától függ, közös érdek, hogy a vegyes házasságokban, a szórványban, a nagyvárosokban élő, a külföldön tanuló vagy dolgozó romániai magyarok is nemzeti identitásukat vállalva vegyenek részt a népszámláláson.

A munkacsoport tagjai biztató eredményként értékelték, hogy 30 év után az első olyan népszámlálás lesz a jövő évi, amikor magyarul is ki lehet tölteni a kérdőíveket. Az elkövetkező hetek legfőbb feladataként a megyei és települési szintű koordinátorok nevesítését, a helyi munkacsoportok megalakítását, valamennyi érdekelt társadalmi szereplő bevonását és hálózatba szervezését jelölte meg az országos munkacsoport. Kelemen Hunor szövetségi elnök Horváth Anna ügyvezető alelnököt bízta meg a munkacsoport koordinálásával.

A romániai népszámlálás 2022 márciusa és júliusa között lesz, a lakosságnak három módja lesz arra, hogy rögzítse adatait: interneten kitöltheti a saját kérdőívét, bemehet a településen az összeíró pontokra, vagy hagyományos módon otthonában fogadhatja a számlálóbiztost. A hatályban lévő népszámlálási törvény értelmében az összeírás magyar nyelven is történhet mind a kérdőív kitöltése, mind a személyes lekérdezés esetében.

Forrás: MTI

Kapcsolodó cikkek