Román külügyminiszter: konszolidálni kell a magyar-román kapcsolatokat az alapszerződés évfordulója alkalmából - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Román külügyminiszter: konszolidálni kell a magyar-román kapcsolatokat az alapszerződés évfordulója alkalmából

A kétoldalú kapcsolatok konstruktív, pragmatikus és európai szellemiségű konszolidálását szorgalmazta a magyar-román alapszerződés aláírásának 25. évfordulója alkalmából Bogdan Aurescu román külügyminiszter.

A román külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében felidézte, hogy 1996. szeptember 16-án írták alá Temesváron a magyar-román alapszerződést, amely az elmúlt két és fél évtizedben a két ország politikai és jogi kapcsolatainak az egyik alappillére lett. Aurescu kifejtette, hogy Románia és Magyarország EU- és NATO-tagsága hozzájárul ahhoz, hogy a két ország összehangolva érvényesítse közös érdekeit a két szervezeten belül.

„Bízom benne, hogy ezen az évfordulón a bizalom, az együttműködés és a kölcsönös tisztelet fog bennünket vezérelni, hogy konszolidáljuk konstruktív, pragmatikus és európai szellemiségű partnerségünket, amely arra hivatott, hogy valamennyi állampolgár számára hasznos legyen” – idézte a közlemény Aurescut.

Romániának és Magyarországnak stratégiai partnerekként, szomszédos államokként, EU- és NATO-tagországokként közös érdekeik vannak, ebben a kontextusban pedig a jövőben is prioritás kell maradjon az alapszerződés, valamint a dokumentum által létrehozott eszközök „teljes kihasználása” – olvasható a közleményben.

A dokumentum emlékeztet, hogy az alapszerződéssel összhangban hozták létre a román-magyar kisebbségi vegyes bizottságot, amely továbbra is referenciafóruma kell, hogy maradjon a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban felmerült problémák kezelésének. A román külügy reményét fejezte ki, hogy „a kihívások által terhelt jövőben is” ezen együttműködési keret révén a magyarországi román kisebbség megőrizheti etnikai, nyelvi, kulturális és szellemi önazonosságát, áthagyományozva azt a jövő nemzedékekre.

A román külügy reményét fejezte ki, hogy a jövőben a Románia és Magyarország közötti politikai, gazdasági és társadalmi kapcsolatok az alapszerződés politikai és jogi elveinek, a két ország stratégiai partnerségének, EU- és NATO-tagságának szellemében fognak fejlődni.

Felidézték, hogy Románia elsőként Magyarországgal alakította ki az együttes kormányülések gyakorlatát, amely „hasznos eszköznek bizonyult az ágazati együttműködések elmélyítése érdekében”.

Közölték, hogy tavaly a koronavírus-járvány ellenére a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok értéke megközelítette a 9 milliárd eurót. Ebben fontos szerepe van a román-magyar gazdasági vegyes bizottságnak, amely legutóbb áprilisban ülésezett Budapesten. A gazdasági együttműködés egyik fontos projektjeként említik a magyar-román közös kereskedelmi kamarát, amelynek székhelye Budapesten lesz – olvasható a közleményben.

MTI

Kapcsolodó cikkek