Romániai fertőzöttek kezelése: folyik a kétoldalú egyeztetés a magyar segítségnyújtásról - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Romániai fertőzöttek kezelése: folyik a kétoldalú egyeztetés a magyar segítségnyújtásról

Zajlik az egyeztetés a román és a magyar fél között a segítségnyújtás konkrét formájáról a koronavírusos betegek ellátása terén – tájékoztatta a Krónikát csütörtökön a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőosztálya.

Lapunk annak kapcsán fordult a külügyi tárcához, hogy Victor Costache, Florin Cîțu miniszterelnök tanácsadója kijelentette: Románia 200-300, súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttet irányíthat át külföldre. A budapesti miniszérium válaszában emlékeztette arra, hogy Szijjártó Péter, a magyar diplomácia vezetője a hétvégén levélben ajánlotta fel Magyarország segítségét a koronavírusos betegek ellátására.

Costache annak kapcsán beszélt a betegek esetleges külföldre szállításáról, hogy jelen pillanatban több mint 1500 koronavírus-fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon Romániában, és ez a szám növekszik.

„Ilyen körülmények között természetes, hogy aktiváljuk az európai egészségügyi szolidaritási mechanizmust, vannak országok, amelyek készek segíteni nekünk: Magyarország, Ausztria, Németország és Franciaország csak néhány közülük. Két-háromszáz pácienst lehetne külföldi kezelésre szállítani, így könnyebbé válna az intenzív osztályon dolgozó kollégák munkája” – hangoztatta Victor Costache volt egészségügyi miniszter szerdán egy televíziós műsorban.

Az Europa FM rádió értesülései szerint a román egészségügyi hatóságok magyar partnereikkel egyeztetnek arról, hogy a határmenti térségből a helyhiánnyal küzdő romániai kórházakból koronavírusos pácienseket irányítsanak át magyarországi egészségügyi intézményekbe. Egyelőre kizárólag Magyarországgal tárgyalnak a segítségnyújtásról, a transzfernél ugyanis csak a mentőautós szállítás jön szóba, a kritikus állapotban lévő fertőzöttek lélegeztetéséhez használt oxigénpalackok ugyanis nem teszik lehetővé a repülőgépek használatát.

Krónika

Kapcsolodó cikkek