Sokat nyer Székelyföld egy szerdán megszavazott törvénymódosítással - Külhoni Magyarok
Hírek

Sokat nyer Székelyföld egy szerdán megszavazott törvénymódosítással

Ezentúl az ásványvízipari kitermelés után fizetett illetékek 80 százaléka a megyei és a helyi közigazgatási egységekben maradnak. A szerdán elfogadott előírásnak Székelyföld is a kedvezményezettje.

A bányatörvény módosításáról az RMDSZ javaslatára döntőházként szavazott a képviselőház. Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, a módosító javaslat egyik kidolgozója elmondta: Székelyföld és Erdély ezzel a jogszabállyal kézbe veheti saját borvizeinek gazdasági hasznát, ugyanakkor ezeket az összegeket a települések fejlesztésére fordíthatja.

Bende Sándor képviselő kifejtette: az elfogadott módosítás értelmében az ásványvízipari kitermelés után befizetett illetékek 35 százaléka a megyei önkormányzatot illeti meg, 45 százaléka pedig ahhoz a helyi önkormányzathoz kerül, ahol a kitermelés folyik. Az államnak csak 20 százalékot kell befizetni az eddigi 100 százalék helyett.

„Székelyföldön több mint 2000 borvízforrás van. Azáltal, hogy ezeken a településeken a borvíz kitermelésből befizetett adó 80 százaléka helyben marad, fejlődésnek indulnak településeink és fellendülnek a helyi gazdaságok. Például Borszéken – amennyiben a törvény életbe lép – az itt befizetett borvízkitermelés utáni illeték 45 százaléka évi 900 ezer eurós bevételt eredményez majd a helyi önkormányzatnak, és nem sokkal kevesebbet a megyei önkormányzatnak” – idézte Bende Sándor az RMDSZ csütörtöki közleménye.

A Hargita megyei parlamenti képviselő szerint ezzel a módosítással az RMDSZ-nek egy régi célkitűzése vált valóra, ugyanis Romániában az évente palackozott mintegy 2 milliárd liter ásványvíz több mint fele Székelyföldről származik.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően, majd a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép érvénybe.

Maszol

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80