Sólymos külön munkacsoportot akar a Beneš-dekrétumoknak - Külhoni Magyarok
Hírek

Sólymos külön munkacsoportot akar a Beneš-dekrétumoknak

Sólymos László, a Híd párt elnöke azt írja a Facebookon, hogy szakmai szinten kell foglalkozni a Beneš-dekrétumokkal, s azt javasolta az MKP-nak és az Összefogásnak: hozzanak létre egy közös munkacsoportot a jogorvoslat érdekében – egy nemzetközileg elismert szakember vezetésével.

„A Komáromi Nyilatkozat aláírását követően a Magyar Közösség Pártját és az Összefogást tartjuk legközelebbi partnereinknek, akiknek azt javasoltuk, hogy a Beneš-dekrétumok kérdésével szakmai szinten foglalkozzunk. Hozzunk létre egy közös munkacsoportot egy nemzetközileg elismert szakember vezetésével. Azzal a javaslattal szólítottam meg partnereinket, hogy a szakmai csoportba e hónap végéig pártonként jelöljenek meg két személyt” – írta Sólymos László a Facebookon.

„Ennek az érzékeny kérdésnek a rendezésére irányuló eddigi kezdeményezések vélemyényünk szerint azért futottak zátonyra, mert nem voltak kellően előkészítve. A Szlovákiában élő magyaroknak nem az az érdeke, hogy szalagcímekben szerepeljenek a beneši rendeletek kapcsán. Megoldást, valódi jogorvoslatot érdemelnek. Ezt pedig csak akkor érjük el, ha komoly munkát fektetünk bele. A tüntetések rövid időre egészen biztosan felkeltik a hazai sajtó érdeklődését. Egy jól elkészített törvényjavaslat vagy törvénymódosító-javaslat azonban egy korrekt széleskörű társadalmi vitához is jó alapot jelenthetne.
A tiltakozás helyett legyünk a minket érintő problémák megoldásának aktív szereplői. Ezt vállaljuk fel. A szervezői által felvetett kérdésekkel foglalkoznunk kell, de nem az utcán. Mi a Hídban ehhez a megoldáshoz a múltban is akkor fordultunk, amikor az egyéb lehetőségek kimerültek. Véleményünk szerint most ez még nem áll fenn.
Keressünk hatékony megoldásokat, ne ássunk új árkokat a magyarok és a szlovákok között” – áll a bejegyzés további részében.

Bumm.sk

Kapcsolodó cikkek