Szijjártó: Magyarországnak is fontosak Románia környezetvédelmi sikerei - Külhoni Magyarok
Hírek

Szijjártó: Magyarországnak is fontosak Románia környezetvédelmi sikerei

Magyarország számára is jó hír, hogy Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere komoly eredményeket ért el, amióta átvette a tárca vezetését – közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Facebook-oldalán, miután hivatalában fogadta Tánczos Barnát.

Szijjártó Péter bejegyzése szerint a környezet szennyezése nem áll meg az államhatárokon, ezért minél eredményesebb Románia a környezetvédelem területén, annál jobb Magyarországnak is.

Évente visszatérő problémát jelent a Tisza szennyezése, amelyet legnagyobb részben a műanyagpalackok okoznak – írta, kiemelve: jó hír, hogy a román minisztérium elkészítette azt a törvényt, amely a PET-palackok visszaváltását ösztönzi, mert így kevesebb műanyag jut majd a folyókba és az árterekbe.

A miniszter szintén jó hírnek nevezte, hogy Romániában növelik a bányákból eredő vízfolyások tisztításához szükséges kapacitásokat, mert ez ugyancsak fontos előrelépés a közös környezetvédelmi erőfeszítésekben.

Az év második felében ülésezik majd a környezetvédelmi és a vízgazdálkodási vegyes bizottság, ahol újabb közös intézkedéseket dolgoznak ki a közös folyóvizek megvédésére – tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország és Románia egyaránt jól teljesít a klímaváltozás elleni küzdelemben. Véleménye szerint a siker egyik kulcsa, hogy mindkét ország ésszerű energiapolitikát folytat, ezért továbbra is közös érdek, hogy az EU-s szabályozások ne diszkriminálják a földgáz és a nukleáris energia alkalmazását.

MTI

Kapcsolodó cikkek