Szijjártó: nyolc vállalat 13 milliárd forint támogatással beruház külföldön - Külhoni Magyarok
Hírek

Szijjártó: nyolc vállalat 13 milliárd forint támogatással beruház külföldön

Nyolc vállalat 25 milliárd forint értékben hajt végre beruházást külföldön, ehhez pedig 13 milliárd forintnyi állami támogatást kapnak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az oklevélátadási ünnepségen, Budapesten.

Szijjártó Péter kiemelte: a külpiaci növekedési támogatási programot azért indították, hogy segítsék a magyar vállalatokat termelő, kutatási és szolgáltatási kapacitásaik kihelyezésében. Hetven milliárd forintos keretet különített el a kormány erre a célra, 157 vállalat nyújtotta be eddig a pályázatát, és a most bejelentettekkel együtt 28 győztest hirdettek ki. Ezek a vállalatok összesen 80 milliárd forint értékben beruháznak jellemzően a Nyugat-Balkánon, amelyhez a kormány 42 milliárd forintnyi támogatást biztosított.

A miniszter által ismertetett cégekből hat a Nyugat-Balkánon, egy Ausztriában, egy pedig Szingapúrban hajt végre beruházást.

Az eseményen a támogatói oklevelet az Aktív Kft., a DSC2000 Kft., a Gémtech Kft., a Geospeciál Kft., az MPP Zrt., az OLP-Tech Kft., az Openware Kft. és a Sat-Trakt Kft. vehette át.

Szijjártó Péter ismertette, hogy a hajósi Aktív Kft. Szabadkán beton, acél és lakatos feldolgozóüzemet épít, a Nyíregyházán központtal rendelkező DSC2000 Kft. egy nagy kapacitású fémmegmunkáló üzemet létesít szintén Szerbiában. Az Openware, amely évente több mint 100 ezer köbméter hulladék elszállítását végzi, a Vajdaságban egy települési hulladékot begyűjtő, azt környezetkímélő módon hasznosító biogáz-előállítással foglalkozó üzemet létesít. A Sat-Trakt Kft. sörfőző üzemet hoz létre a vajdasági Szabadkán. A Geospeciál, amely Ausztriában hajt végre beruházást, egy alpesi hotelt vásárol, azt bővíti ki és teszi a szolgáltatásait alkalmassá arra, hogy a koronavírus-járványt követően nagy létszámban fogadjon vendégeket. Az OLP-Tech, amely a világ legnagyobb naperőművének építésében is részt vett, naperőművet épít Bulgáriában, a Napkorról érkező Gémtech Kft. szintén napelemparkot létesít Albániában. A Cellum csoport tagjaként működő MPP Zrt. pedig szingapúri központtal egy ázsiai fintech platformot hoz létre, megbízható digitális pénzügyi szolgáltatásokat terveznek fejleszteni.

A miniszter szerint látható, hogy az ország számos pontjáról számos iparágban működő kis-, közepes és nagyobb vállalkozások is élnek a külpiaci növekedési támogatási lehetőséggel.

A magyar export további növelése alapvető nemzetgazdasági érdek – mutatott rá Szijjártó Péter, aki kifejtette: az exportteljesítményben a továbblépés lehetőségét most már az biztosítja, ha a célpiacokon meg tudnak jelenni termelési kapacitásaikkal azon vállalatok, amelyek eddig alapvetően exportra termeltek. A termelés részleges kihelyezése az adott célpiacra jelenti az exportteljesítmény további növekedésének előfeltételét. Ráadásul, ha a magyar vállalatok külföldön hajtanak végre beruházásokat, akkor ez az export további növelése mellett azzal is jár, hogy újabb növekedési források kerülnek be a magyar gazdaságba azáltal, hogy a külföldön megtermelt profitot ezek a vállalatok Magyarországra hozzák.

Hévizi János, az Aktív Kft. ügyvezető igazgatója a jelenlévő vállalkozások képviseletében elmondta: törekszenek arra, hogy az Aktív Kft. megtermelt eredményét fejlesztésre fordítsa, így jelentek meg Szabadkán is egy cég megvásárlásával, amely fő tevékenysége a víziközmű-tervezés. A támogatással olyan telephelyet hoznak létre, ahol nemcsak tervezéssel foglalkoznak majd, hanem víziközművet és ehhez kapcsolódóan ipari feldolgozóüzemet is építenek.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő (Fidesz) azt fűzte hozzá, hogy Szerbia kiaknázatlan területet jelent, lehetőségeket kínál a magyar cégeknek.

MTI

Kapcsolodó cikkek