Szijjártó Péter külügyminiszter az MKP vezetőivel tárgyalt Pozsonyban - Külhoni Magyarok
Hírek

Szijjártó Péter külügyminiszter az MKP vezetőivel tárgyalt Pozsonyban

Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere hivatalos pozsonyi látogatása során felkereste az MKP pozsonyi székházát is, ahol Forró Krisztián pártelnökkel és az MKP további vezető tisztségviselőivel tárgyalt.

A Magyar Közösség Pártja tárgyalódelegációjának Forró Krisztián elnök mellett a tagja volt még Köpöncei Péter, az MKP OT elnöke, Berényi József, Cziprusz Zoltán és Farkas Iván alelnökök, illetve Biró László pártigazgató. A tárgyalás után Forró Krisztián és Szijjártó Péter tájékoztatták a sajtót.

Kép: Felvidék Ma

Forró Krisztián örömmel látja, hogy folytatódik az a hagyomány, hogy a magyar kormánytagok pozsonyi látogatásaik során az MKP-val, mint stratégiai partnerrel is eszmecserét folytatnak. Tárgyaltak a határok átjárhatósága könnyítésének lehetőségeiről. Köszönetet mondott azért, hogy szeptember elején a magyar kormány a felvidéki pártelnökök közösen írt levelére reagálva újabb határátkelőhelyeket nyitott meg. Az MKP elnöke hangsúlyozta, közös érdek, hogy a két ország sikeres legyen, hiszen Szlovákiában élünk, Magyarország sikere pedig a felvidéki magyar közösség nemzeti öntudatát erősíti. Emlékeztetett arra is, hogy ezt Magyarország számos területen segíti, ahogy mutatja a több száz magyar óvoda építése, felújítása, illetve a felvidéki magyar vállalkozók támogatása.

Kép: Felvidék Ma

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a felvidéki magyar nemzeti közösség ezután is számíthat Magyarország támogatására. Úgy látja, Szlovákia és Magyarország kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint most, és ez jó hír a felvidéki magyarság számára is.

Tájékoztatott arról, hogy a gazdaságfejlesztési program keretében Magyarország 21 milliárd forinttal támogatta a felvidéki magyar vállalkozásokat, illetve a két ország gazdasági kapcsolatainak erősítését.

Ma a szlovák közlekedési miniszterrel a két ország településeit összekötő vasúti személyforgalom újraindulásáról is tárgyalt.

Kép: Felvidék Ma

A felvidéki magyar politikai egységről folytatott tárgyalások margójára a külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az itt élő magyarság képviselőinek kell elérniük azt, hogy legyen képviseletük Szlovákia parlamentjében. „Ha körülnézünk, látjuk, hogy ott erős és hatékony a nemzeti közösség képviselete, ahol azt egységesen tudják megvalósítani” – mondta Szijjártó Péter.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek