Szijjártó Péter Marosvásárhelyen: arra kérem az erdélyi magyarokat, vegyenek részt a választásokon - Külhoni Magyarok
Hírek

Szijjártó Péter Marosvásárhelyen: arra kérem az erdélyi magyarokat, vegyenek részt a választásokon

„Arra kérem nagy tisztelettel a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt a hétvégi parlamenti választásokon. Vegyenek részt abban a nagy közös döntésben, ami a jövőjükről, a közösségük jövőjéről szól” – jelentette ki szerdán Marosvásárhelyen a magyar külügyminiszter. Maros megyei villámlátogatásának végén Szijjártó Péter Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel tartott sajtótájékoztatót.

A magyarországi politikust üdvözlő szövetségi elnök elöljáróban beszámolt arról, hogy a délután folyamán a külügyminiszterrel együtt meglátogattak egy-egy olyan mezőgazdasági nagyvállalkozást Kerelőszentpálon, Nyárádtőn, illetve Nyárádgálfalván, amelyek a budapesti kormány gazdaságfejlesztési programjának támogatásával valósultak meg, illetve felkeresték Soós Zoltánt, Marosvásárhely polgármesterét is.

A vasárnapi választásokról Kelemen Hunor elmondta: tétje az erős parlamenti képviselet megőrzése. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ az elmúlt években mindig számíthatott a magyar kormány segítségére, morálisan és politikailag támogatták az érdekvédelmi szövetséget. Hangsúlyozta azt is, hogy a választásokon való részvételnek, a szavazat leadásának nincs egészségügyi kockázata.

„Látjuk, hogy az emberek dühösek a kormány buta döntései miatt, de nem jó tanácsadó a méreg. Nagy lehetőség előtt állunk, ezért mindenkit arra biztatok, hogy vegyen részt a parlamenti választásokon. Az lenne a jó, hogy ne legyünk megkerülhetőek. Tudjunk hozzájárulni azokhoz a döntésekhez, amelyek egyrészt a mi közösségünket, másrészt meg az országot előrébb viszik” – jelentette ki Kelemen Hunor.

A politikus hangsúlyozta: az RMDSZ abban érdekelt, hogy már rövid távon javuljon a magyar-román viszony. Emlékeztetett arra, hogy rengeteg közös érdeke van a két országnak a régióban és az Európai Unióban is. „Ezeket kihasználva mindenki csak nyerne, a román és a magyar emberek, a román és a magyar állampolgárok egyaránt. Mi szerény eszközeinkkel ezen szeretnék javítani” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Szijjártó Péter az esetleges bukaresti érzékenységekre utalva leszögezte: nem azért jött Romániába közvetlenül a választások előtt, hogy a beleavatkozzon a romániai belpolitikába. Emlékeztetett: Budapest is érzékeny arra, hogy a magyar belpolitikai kérdéseket mindenki külföldről tartsa tiszteletben. Románia állampolgárainak kell dönteniük az országuk jövőjéről, és ezt a magyar kormány tiszteletben tartja, hangsúlyozta.

„Ugyanakkor Románia állampolgárai közül sokan magyar nemzetiségű emberek. És őket arra kérem nagy tisztelettel, hogy vegyenek részt a hétvégi választásokon. Vegyenek részt abban a nagy közös döntésben, ami a jövőjükről, közösségük jövőjéről szól. Minél erősebb lesz a magyar érdekképviselet Bukarestben, annál nagyobb erővel hallatszik majd a magyarok hangja akkor, amikor a jövőről szóló döntéseket meg kell hozni” – jelentette ki a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország pragmatikus okokból érdekelt abban, hogy jó legyen az együttműködése Romániával. Az exportra nagyon érzékeny magyar gazdaság negyedik legfontosabb exportpiaca Románia. Évente több mint 5,5 milliárd eurónyi magyar áru és szolgáltatás célozza meg a román piacot. Románia a magyar tőkebefektetések nyolcadik legvonzóbb célpontja és Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere.

Úgy vélte, hogy a két ország jó kapcsolata a Romániában élő magyaroknak és a Magyarországon élő románoknak is jó. „Azt gondoljuk, hogy a magyar-román együttműködés sikeresebbé tételéhez hasznos lenne egy erősebb RMDSZ-es képviselet a román parlamentben. Ezért a magyar-román kapcsolatok jövője szempontjából is arra kérem tisztelettel a Romániában élő magyar nemzetiségű embereket, hogy menjenek el a hét végén, és vegyenek részt a parlamenti választáson” – jelentette ki.

Szijjártó Péter elmondta: Kelemen Hunort és az RMDSZ-t kérdezték, hogyan tudnák segíteni az erdélyi magyarokat, és azt a választ kapták, hogy a gazdasági segítség lenne fontos, mert ezzel a magyar közösség is megerősödik és az a térség is, ahol ez a közösség él. „Szeretném hinni, hogy a román kollégáim is azt gondolják, hogy az erdélyi székelyföldi magyar nemzeti közösség gazdasági megerősítése ugyanúgy román érdek, mint magyar, ugyanúgy Románia érdeke, mint Magyarországé” – mondta a magyarországi politikus.

Arra az újságírói felvetésre válaszolva, hogy a román kormány írásos megállapodáshoz kötötte a program folytatását, Szijjártó Péter elmondta: a gazdaságfejlesztési program összeállításánál különösen figyeltek arra, hogy az a nemzetközi, európai és a romániai jogszabályoknak is megfeleljen. „Ezért bátran kijelenthetem, hogy a program szinkronban van a román, az európai és a nemzetközi joggal is. Ez itt hoz létre munkahelyeket, itt generál adóbevételt a költségvetésnek, és az itteni gazdaság fejlődéséhez járul hozzá. Emellett természetesen megerősíti az itt élő magyar közösséget is” – fogalmazott a miniszter.

Maszol

 

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.