Szijjártó: Tárgyalni fogunk Szlovákiával a kettős állampolgárság kérdéséről - Külhoni Magyarok
Hírek

Szijjártó: Tárgyalni fogunk Szlovákiával a kettős állampolgárság kérdéséről

Az elmúlt években a magyar-szlovák államközi kapcsolatok szoros partneri viszonnyá fejlődtek. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Nézőpont vendégeként arról beszélt, hogyan látja a kétoldalú viszony jövőjét a szlovákiai kormányváltást követően.

A befejezés előtt álló új komáromi híd fontos kapocs lehet a két ország gazdasági kapcsolataiban is.

Milyen tartalékok vannak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésében?

Az új szlovák kormány programnyilatkozata módosítaná az állampolgársági törvényt. A pontos részletek még nem ismertek, de úgy tűnik, a felvidéki magyarok a módosítást követően se vehetnék fel a magyar állampolgárságot anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot.
Várhatók-e kétoldalú tárgyalások a kérdés megnyugtató kezelésére?

Az új koronavírus-járvány feltartóztatására hozott intézkedések családok tucatjait szakították szét a határ két oldalán. A Magyar Közösség Pártja is a határok jobb átjárhatósága ügyében fordult Szijjártó Péterhez és szlovák kollégájához, Ivan Korčokhoz.

Mikorra várható, mitől függ az akadálytalan személyforgalom biztosítása, vagy legalább a jelenlegi korlátozások enyhítése a szlovák-magyar határon?

Nagy diplomáciai vihart kavart Klaus Johannis román államfő magyarellenes kirohanása a közelmúltban. Mivel magyarázható, hogy míg Szerbiával és Szlovákiával, ahol szintén nagy számú magyar közösség él, sikerült partneri viszonyt kialakítani, addig Romániával egyre hűvösebbé válik a kétoldalú viszony?

Nézze velünk közéleti magazinműsorunk rendkívüli kiadását!

Ma7

Kapcsolodó cikkek

  • Talpra tud-e még állni a Szövetség?

    Ismét képviselő nélkül maradt Brüsszelben a felvidéki magyarság, miután a Magyar Szövetségnek a legutóbbi választáson (sem) sikerült képviselőt küldenie