Szilágyi Péter: a Magyarok Kenyere program az egyik legsikeresebb jótékonysági összefogás - Külhoni Magyarok
Diaszpóra Hírek

Szilágyi Péter: a Magyarok Kenyere program az egyik legsikeresebb jótékonysági összefogás

A Magyarok Kenyere program tíz éve tartó működése alatt az egyik legsikeresebb jótékonysági összefogássá vált, amelynek révén több ezer rászoruló családnak jutott magyar gabonából készült kenyér az asztalára – mondta az MTI-nek a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, aki a magyar nagykövetség által szervezett Magyarok Kenyere ünnepségen vesz részt Madridban pénteken.

„Amitől a program igazán különleges, az az, hogy mára egy, a teljes Kárpát-medencét és a diaszpóra közösségeket is átívelő mozgalomról beszélhetünk, hiszen a magyar gazdák, éljenek bárhol a világon, hisznek abban, hogy egész éves kemény munkával megtermelt gabonájuk nem csak családjuk boldogulását, de sok ezer rászoruló ember betevő falatját is jelenti” – fogalmazott Szilágyi Péter.

Tájékoztatása szerint a program kezdetekor a felajánlott gabona mennyisége 10 tonna volt, mára azonban ennek mértéke 1100 tonnára növekedett. A nyáron ünnepélyes keretek között összeöntött búzából készült lisztadomány a rászorulók mellett már több mint harminc, köztük tengeren túli magyar diaszpóra közösséghez jutott el.

Spanyolországba először érkezett „a nemzeti összetartozást jelképező” felajánlásból, az ebből sütött kenyeret szegik meg a Magyarok Kenyere elnevezésű ünnepségen, amelyre a Madridban élő magyar közösség kapott meghívást.

Szilágyi Péter hangsúlyozta: a most zajló világjárvány komoly próbatétel, amelynek „bizonytalanságában élve próbáljuk óvni magunkat, szeretteiket és határokon átívelő kapcsolatainkat”. „Ezer éves történelmünk során mindig hősiesen helytálltunk, így állunk minden elénk táruló akadály elébe ma is. Hiszen tudjuk, hogy sikerünk az egységben rejlik” – fogalmazott.

A nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos spanyolországi látogatása során ellátogat a Madridban működő magyar kulturális szervezet, a Madách Egyesület hétvégi iskolájába is.

MTI

Kapcsolodó cikkek