Egy kis magyar sziget Madrid szélén - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek Magyarok a diaszpórában

Egy kis magyar sziget Madrid szélén

Az Éld Magyar Kultúrádat (Vive tu Cultura Húngara) program interjújában Sterlik Nikolett, a program vezetője részletesen beszél a program céljairól, módszertanáról és az elért eredményekről.

– Mióta létezik a Madridban működő, kéthetente magyar nyelvű foglalkozásokat biztosító Éld a kultúrádat nevű egyesület?

– Az egyesületet 2019-ben hoztuk létre, de magyar gyerekkel itt Madridban már tíz éve, 2014 óta foglalkozom. Négy éves volt a kislányom, amikor felmerült az igény a foglalkozás létrehozására. Nagyon fontosnak tartottam, hogy a kislányom a kétnyelvűség mellett a magyar kultúrát is magáénak tudhassa messze Magyarországtól is. Rengeteg szakirodalmat olvastam és az alapján kezdtem el vele is foglalkozni. Úgy tűnt, hogy a módszer jól működik és arra gondoltam, hogy ez más magyar gyerek számára is hasznos lehet. Az első 5 évben még képesítés nélküli, de tapasztalt szülőként tartottam az élményeken és megtapasztaláson alapuló játékos foglalkozásokat, melyek elismeréseként a magyar állam 2019-ben Pro Cultura Hungarica díjjal tüntetett ki, melyet az akkori madridi nagykövettől, Győri Enikőtől vehettem át. Időközben pedagógiai végzettséget szereztem és elvégeztem a Waldorf pedagógia posztgraduális képzését, és ekkor jött létre az egyesület is.

– Milyen korosztálynak szólnak a foglalkozások?

– Az egyesület által tartott foglalkozások főként 1 és 10 év közötti gyerekeknek szólnak, akik szüleikkel együtt vesznek részt az eseményeken. Ez az időszak különösen ideális a gyermekek számára, hogy játékos és kreatív módon fejlődjenek.

– Milyen pedagógiai módszerekkel dolgozik a program?

– Az élményeken és megtapasztaláson alapuló irányított és szabad játék a módszertan alapja, a gyerekek bevonása és motiválása, hogy saját akaratukból, belső ösztöntől vezérelve vegyenek részt az órákon. Fontosnak tartjuk, hogy a játék és az önálló felfedezés lehetőségei domináljanak, mivel ezek a gyerekek természetes tanulási folyamatát támogatják. A cél, hogy ne a szülők kényszerítsék a részvételt, hanem a gyerekek maguk érezzék úgy, hogy szívesen jönnek el hozzánk, ahol kortársakkal találkozhatnak és természetes módon használhatják a magyar nyelvet a családi környezeten kívül is.  A foglalkozások témáit az évkör ünnepei, eseményei határozzák meg. Magas minőségű és színvonalú alapanyagokkal, szemléltető és játékeszközökkel dolgozunk. A tananyag élményszerű átadása, a foglalkozások tudatos, belső motivációt ösztönző felépítése, a ritmikus ismétlődés, az érzékszervek multiszenzoros bevonása, a tudatosan és alaposan előkészített szabad játék által kínált önálló, személyre szabott tanulás lehetősége mind a pedagógiánk alapját képezik.

– Hogy találtátok ezt a csodálatos helyszínt?

– Hétközben óvodapedagógusként dolgozom ebben a Waldorf iskolában, így ismerem és szeretem ezt a különleges környezetet. Az iskola elhelyezkedése, hatalmas növényekkel, házi állatokkal teli udvara nagyon inspiráló, és tökéletesen illeszkedik ahhoz a filozófiához, amit a hétvégi foglalkozások során közvetíteni szeretnék. A Waldorf pedagógiai megközelítés fontos számomra, mert nagy hangsúlyt fektet a gyermeki kreativitás, a természettel való kapcsolat és a játék fontosságára.

– Hány család jár az órákra?

– A résztvevő családok száma változó. Van egy erős mag, akik rendszeresen részt vesznek az óráinkon. Gyakran előfordul, hogy 30 gyerek és családjuk érkezik, de a pontos számok ingadoznak az évszakok és egyéb aktuális családi események függvényében.

– Milyen kihívásokkal kell szembenézni egy ilyen komplex foglalkozás során?

– Nehézségbe ütközünk a kor kihívásával szemben, miszerint a családoknak nagyon nehéz elköteleződniük. A gyerekeket rengeteg impulzus éri, és a családoknak nehéz választaniuk a rövid hétvégék számtalan programlehetőségei közül.
Bár ezek a programok kiemelkedő minőséget és élményt nyújtanak, a magyar közösség kicsi mérete miatt nehéz a családok rendszeres meggyőzése és a finanszírozás biztosítása.

– Milyen eredményeket értetek el az elmúlt években?

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a programunk iránti érdeklődés folyamatosan nő, és a résztvevő gyerekek és szülők elégedettsége is magas. Tapasztalataink szerint a gyerekek szívesen vesznek részt a foglalkozásokon, és az általunk alkalmazott módszerek segítségével könnyebben tudnak kapcsolódni identitásuk magyar részéhez is.

Kapcsolodó cikkek