Szilágyi Péter: a svédországi magyarság példásan őrzi magyar identitását - Külhoni Magyarok
Hírek

Szilágyi Péter: a svédországi magyarság példásan őrzi magyar identitását

Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos szombaton a svédországi Hälleberga városában járt a magyar kormánytámogatással megvásárolt és felújított Ifjúsági Központban, ahol a 23. alkalommal megrendezett Kék virág magyar anyanyelvi táborban köszöntötte a résztvevőket.

Kifejtette, hogy a Magyar Kormány az elmúlt években nagy hangsúlyt fektet a diaszpórában élő magyar közösségekre, amelyekre mára erőforrásként tekint. A számos, diaszpóraközösséget célzó program közül kiemelte az oktatás támogatásának fontosságát, hiszen a felnövekvő generáció jelenti a mindenkori magyarság jövőjét.


Hangsúlyozta, a tábor több évtizedes működése óta magyar gyermekek százait emlékezteti és segíti őket nemzeti identitásuk, kultúrájuk, anyanyelvük megtartására. Megköszönte a helyi magyar szervezetek, pedagógusok, szülők munkáját és helytállását, amiért pozitív példával járnak elöl.
A Kék virág magyar anyanyelvi tábor témája minden évben egy-egy magyar történelmi kor, kiegészülve a Kárpát-medence földrajzának bemutatásával, és a témához kapcsolódó magyar irodalom oktatásával. Ebben az évben a tábor mottója: „Magyar vagyok, s e kincset őriznem kell!” A bentlakásos táborokban négy-öt korcsoportban folyik az oktatás teltházzal, idén 40 gyermek és 19 oktató vesz részt az eseményen. A pedagógusok Svédország mellett Magyarországról, Erdélyből és Felvidékről érkeznek, hogy munkájukkal segítsék a svédországi magyarok identitásának megmaradását és gazdagítását. A tábort szervező „Őrszavak-Custos” Magyar Nyelvápolók Egyesülete 2014-ben Külhoni Magyarságért-díjban részesült.

MTI

Kapcsolodó cikkek