Szili Katalin: a magyar államnak minden gyermek számít, ők jelentik a nemzet jövőjét - Külhoni Magyarok
Hírek

Szili Katalin: a magyar államnak minden gyermek számít, ők jelentik a nemzet jövőjét

A magyar államnak minden gyermek számít, mert ők jelentik a nemzet jövőjét – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a felvidéki Szepsin, ahol beszédet mondott a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében elkészült új helyi magyar bölcsőde átadásán vasárnap.

A Kassához közeli, részben magyarok lakta Bódva parti kisvárosban a bölcsőde új épületének átadását hálaadó istentisztelet előzte meg a helyi református templomban vasárnap.

Fotó: Szarvas László

A miniszterelnöki megbízott az ünnepélyes átadón beszélt a nemzet megmaradásáról, az összefogás szükségességéről az értékalkotásról, s azon belül a külhoni magyarságot megcélzó programokról is.

Szili Katalin felidézte: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Magyar Állandó Értekezlet állásfoglalása alapján 2019-re a külhoni magyar gyerekek éve tematikus programot hirdette meg, amellyel a civil és az egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységét támogatja, és jól kiegészíti a magyar kormány másik legnagyobb költségvetésű külhoni programját, az óvodafejlesztési programot. Hozzátette: utóbbi a magyar kormány, az önkormányzatok és egyházi közösségek együttműködésével valósul meg, és jól jelzi, hogy csak összefogással biztosítható a nemzet megmaradása.

„A két program egymást jól kiegészítve megmutatja, hogy a magyar államnak minden gyermek számít, és ehhez a lehető legtöbb segítséget igyekszik nyújtani ahhoz, hogy optimális közegben tanulhassanak, fejlődjenek” – mutatott rá Szili Katalin. Hangsúlyozta: tudatosítani kell, hogy a mai Európában egy kormánynak határozott demográfiai stratégiával kell rendelkeznie, hosszú távú befektetéssel kell biztosítani a felnövő új generáció jólétét.

Fotó: Szarvas László

A miniszterelnöki megbízott az átadott új helyi bölcsődére utalva kiemelte: örömteli, hogy itt egy közösség, a magyar állam támogatásával megalapított egy új intézményt, megvásárolt, felújított egy régi, ám annál szebb épületet, amelyben a múlt, a jelen és jövő találkozik – azután pedig fáradságot nem kímélve építkezetek, és hozzátették valamennyien mindazt, amit csak lehetett.

A 15 gyermek befogadására tervezett új magyar bölcsődét Szepsin a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében nyújtott, mintegy 300 ezer euró összegű támogatásnak köszönhetően sikerült megépíteni.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program három ütemében 47,6 milliárd forintot fordítanak az óvodai és bölcsődei rendszer megújítására szerte a Kárpát-medencében. Ebből az összegből 13,1 milliárd forint jut a Felvidékre, ahol 155 egyházi, illetve önkormányzati fenntartású intézményt, óvodát és bölcsődét újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek. A Felvidéken a program keretében már felújított intézmények száma százhúsz körül van, és ütemszerűen halad a teljesen újak építése is.

Fotó: Szarvas László

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programot 2016 decemberében illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokat, részben párhuzamosan fut azokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés.

MTI

Kapcsolodó cikkek