Szili Katalin: Sok magyar család gondolkodik Nagy-Britanniában a hazatelepülésen - Külhoni Magyarok
Hírek

Szili Katalin: Sok magyar család gondolkodik Nagy-Britanniában a hazatelepülésen

Elmondása szerint egyre több a magyar iskola a szigetországban.

A Nagy-Britanniában élő magyar családok közül sokan gondolkodnak a hazatelepülésen, mert drága a brit óvodai ellátás, a magyar kormány családtámogatói intézkedései pedig vonzóak – mondta Szili Katalin az MTI-nek pénteken telefonon nyilatkozva, miután meglátogatta a Walesben élő magyar közösséget.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnöki megbízott tudatta, hogy Wales fővárosában, Cardiffban regionális diaszpóra értekezleten vett részt, amelyen mások mellett részt vett Norton Éva, a Magyarok Angliai Országos Szövetségének elnöke.

Szili Katalin elmondása szerint egyre több a magyar iskola a szigetországban

Angliában már 23 működik, Walesben három – mondta a miniszterelnöki megbízott. Hozzátette, hogy a 23 magyar iskolába összesen 1550 tanuló jár, és a tanintézetek közül hat az utóbbi három évben nyílt meg.

A szülők a magyar nyelvtudás, a kultúra, az identitás, a hagyományok őrzése – egyebek közt néptáncképzés – végett járatják gyerekeiket magyar iskolákba, továbbá az esetleges hazatérés miatt, hogy a gyereknek ne legyenek gondjai a tanulás folytatásában – mondta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy jelenleg március 15-e megünneplésére, továbbá húsvétra készülnek az említett iskolákban.

Családtámogatás

Szili Katalin úgy vélekedett, hogy a visszatelepülés fontolóra vételében szerepet játszhat az is, hogy a magyar családtámogatás elég vonzó. Beszámolt arról is, hogy élénk a kulturális kapcsolat Wales és Magyarország között, a jövő héten például walesi-magyar kórustalálkozó lesz.

„Ezen a Kodály-módszert is megismertetik, amely nagyon népszerű a walesiek között, és szeretnének hagyományt teremteni a módszer megismertetésében” – fogalmazott Szili Katalin.

MTI

Kapcsolodó cikkek