Szlovák választások - Menyhárt: erős, egységes etnikai politizálást folytató magyar képviseletre van szükség - Külhoni Magyarok
Hírek

Szlovák választások – Menyhárt: erős, egységes etnikai politizálást folytató magyar képviseletre van szükség

Erős, egységes és etnikai politizálást folytató magyar képviseletre van szükség a Felvidéken – jelentette ki csütörtökön sajtótájékoztatóján Menyhárt József, aki a minap mondott le a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöki tisztéről.

Menyhárt József – aki a párt ügyvezető elnökségének tagja maradt – Őry Péterrel, az MKP Országos Tanácsának elnökével, az ügyvivő elnökség koordinátorával közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt erről.

A pártvezetők az MKP szombati voksoláson elért eredményeiről részleteiről, és további tervezett lépéseikről tájékoztattak. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös felvidéki magyar lista – amelynek legerősebb szereplője az MKP volt – a szombati választáson nem jutott be a parlamentbe, amire reakcióként hétfőn az MKP teljes elnöksége lemondott.

Menyhárt először megköszönte választóiknak, hogy az etnikai politizálásra voksoltak, majd elmondta: a parlamenti választások megmutatták a kijózanító valóságot, azt, hogy erős és egységes képviseletre van szükség a Felvidéken, olyanra, amely teljes mellszéleséggel kiáll a magyar etnikai politizálás mellett.

Rámutatott: a felvidéki magyarok legtöbbje is emellett döntött, mert az MKP-ra voksoltak, arra a pártra, amely ezt az irányt tartotta az elmúlt harminc évben. Hangsúlyozta: MKP bizonyította, hogy a legerősebb magyar politikai csoportosulás a Felvidéken, most pedig adott a feladat, meg kell teremteni az egységet, akár egy pártszövetség vagy gyűjtőpárt formájában. „Tehát etnikai politizálás, és közösen” – foglalta össze.

Őry Péter a szombati voksolás rájuk vonatkozó eredményeinek részletes számait bemutatva rámutatott: az MKÖ 150 fős választási listáján az MKP-nak 89 jelöltje volt, s a listára leadott 112 ezer voksból annak nyolcvan-kilencven százalékát az MKP szerezte. Hozzátette: a listán induló jelöltekre leadott 330 ezer elsőbbségi szavazat mintegy 70 százalékát is MKP-sok kapták. „A bázis a jövő tekintetében is az MKP” – szögezte le Őry Péter.

Az MTI kérdésére elmondta: a párt elnöksége, legszűkebb döntéshozó testülete – még mielőtt hétfőn lemondott – úgy határozott, hogy március végére összehívják az Országos Tanácsot, amely dönt a párt kongresszusának összehívásáról, illetve dönt az alapszabály tervezett módosításáról, amelyről a végső döntést a kongresszus hozza majd meg. Az alapszabály tervezett módosításának lényege, hogy a hatékonyság érdekében szűkítenék a párt struktúráit. A párt kongresszusát várhatóan májusra sikerül összehívni.

„A tisztújítást követően indulhat el az a munka, amelynek csak az lehet a célja, hogy egybekovácsolja a felvidéki magyar közegben lévő politikai szubjektumokat” – mutatott rá Őry Péter.

MTI

Kapcsolodó cikkek