Szövetség: Részben marad az egyetemi autonómia - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Szövetség: Részben marad az egyetemi autonómia

A párt petícióját támogató több mint 500 aláírásnak köszönhetően a Szövetség az oktatási minisztériummal tárgyalt – áll a Szövetség portálunkhoz eljuttatott közleményében. A tárcaközi egyeztetésben ugyan több kritikus pontban is eredmény született, az azonban továbbra sem jelenthető ki, hogy az egyetemek autonómiáját sikerült teljes mértékben megvédeni.

A szaktárca visszalép a rektorválasztás igazgatótanácsi vétója ügyében, így az egyetemek vezetőjének megválasztása továbbra is döntő többségben az intézmények akadémiai szenátusának kezében marad. A törvény része marad az is, hogy az egyetemek karokra oszlanak, amelyek élén a dékán áll, és az igazgatótanácsnak ezek kiválasztásába is minimális beleszólása lesz.

A minisztérium viszont továbbra is hajthatatlan az egyetemek költségvetése ügyében, ezek elfogadását teljes mértékben kivennék az egyetemi önkormányzat kezéből.

A Szövetség két héttel ezelőtt indított petíciót, amely a törvénytervezet legkirívóbb részeit módosító javaslatokat négy konkrét pontban tárgyalja.

Ma7

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke