Több polgármesteri széket szerzett meg az RMDSZ, mint négy évvel ezelőtt - Külhoni Magyarok
Hírek

Több polgármesteri széket szerzett meg az RMDSZ, mint négy évvel ezelőtt

Növelte polgármesterei számát a vasárnap rendezett helyhatósági választáson az RMDSZ – jelentette be hétfő délutáni kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

A politikus elmondta: még nincsenek meg a végleges eredmények, de az alakulat máris 199 polgármesteri mandátumot szerzett, néggyel többet, mint négy évvel ezelőtt. Ehhez adódik hozzá az a 8-10 polgármesteri mandátum, amelyet az RMDSZ által támogatott függetlenek, köztük a marosvásárhelyi Soós Zoltán szereztek. Megjegyezte, a szövetség polgármesterei mögött általában nagyobb RMDSZ-es többség áll majd a helyi tanácsokban, mint négy évvel ezelőtt.

A polgármesteri címek mellett az RMDSZ önkormányzati képviselői mandátumainak számát is növelte, ezért Kelemen Hunor összességében jónak értékelte a szövetség választási szereplését.

„Több helyen tudtuk emelni a helyi tanácsosaink számát, így erősebb és stabilabb önkormányzatokat vezethetünk” – állapította meg a szövetségi elnök. Néhány példát említve kiemelte, hogy Sepsiszentgyörgyön 15-ről 18-ra, Kézdivásárhelyen 11-ről 13-ra, Kovászna Megye Tanácsában 20-ról 22-re, Csíkszeredában 13-ról 15-re, Szatmárnémetiben 10-ről 12-re, Szatmár Megye Tanácsában 13-ról 15-re tudta növelni önkormányzati képviselőnek számát az RMDSZ.

Kelemen kitért arra is, hogy néhány román többségű településen az általa irányított alakulat jelöltje nyerte el a polgármesteri tisztséget. Ilyen például Szászrégen, Kisbács, de megszerezte az RMDSZ a moldvai Bákó megyéhez tartozó Gyimesbükköt is, amely példátlan, hiszen ott soha nem volt eddig RMDSZ-es polgármester. Kovászna, Hargita, Maros és Szatmár megyében a megyei tanácselnökök folytathatják a munkát. Megemlítette a politikus Marosvásárhelyt is, ahol meggyőző, több mint 50 százalékos többséggel nyert Soós Zoltán. „Ez a kimagasló eredmény az RMDSZ stratégiáját igazolja, amikor úgy döntöttünk, hogy függetlenként méretkezzen meg Soós Zoltán. Ugyanakkor az is jó döntés volt, hogy új helyi tanácsosi csapattal méretkeztünk meg Marosvásárhelyen” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A politikus természetesnek tartotta, hogy minden választásokon vannak győzelmek és vereségek is. A vereségek sorában Székelyföldön Székelykeresztúr és Barót, a Partiumban pedig Margitta elvesztését említette. Kelemen kijelentette: elemzik a választási eredményeket, és ahol vereséget szenvedtek el, a megyei szervezet meghozza a szükséges döntéseket. Azt is megemlítette, hogy azonnal elkezdődik a szövetség felkészülése a december 6-án tartandó parlamenti választásokra. A politikus azt is kijelentette, azokon a vegyes lakosságú településeken és megyékben, ahol küszöbön áll a helyi koalíciók kialakítása, az RMDSZ azt az elvet képviseli, hogy a kormányozhatóság érdekében a győztes polgármester vagy tanácselnök köré kell többséget kialakítani. Hozzátette: Kolozsváron és Kolozs megyében az RMDSZ szívesen folytatná a több ciklus óta gyakorolt együttműködést a Nemzeti Liberális Párttal (PNL).

Megemlítette azt is: az RMDSZ magyar ellenzékeként működő Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kevesebb polgármesteri mandátumot szerzett, mint a szövetséget alkotó Magyar Polgári Párt (MPP) és Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) négy évvel ezelőtt együtt.

Krónika

Kapcsolodó cikkek