Új koalíciós egyezség, elúszhat a magyar prefektusi tisztség Kolozs és Szilágy megyében is - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Új koalíciós egyezség, elúszhat a magyar prefektusi tisztség Kolozs és Szilágy megyében is

Megállapodás született a koalícióban arról, hogy a prefektusokat ugyanabból a pártból fogják kinevezni, amelyikhez a megyei tanácselnök is tartozik – közölte a koalíció vezetőinek szerda esti ülése után Florin Cîţu PNL-elnök.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője elmondta, a prefektusok kinevezésekor lehet egy-két kivétel, de ez lesz az „alapszabály”. Közlése szerint a koalícióban több mint 140, politikai alapú kinevezéssel betöltött tisztségen osztozkodnak, és ha egy párt valamelyik megyében elveszti a prefektusi széket, akkor más poszttal fogják kompenzálni.

Florin Cîţu közölte, a bukaresti prefektus szociáldemokrata (PSD) párti lesz.

A PNL elnöke egyelőre nem kívánt nyilatkozni az esetleges kivételekről. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy Kolozs megyében liberális prefektus lesz.

Mint ismert, a kormány megbízottja Kolozs megyében jelenleg az RMDSZ-es Tasnádi István Szilárd, akinek kinevezését hevesen ellenezte a PNL Emil Boc-féle szárnya, az alakulatnak követelve a prefektusi posztot. Az RMDSZ tavaly decemberi kormányra kerülése nyomán, idén márciustól óta öt prefektusi tisztséget birtokol, Kolozs megyén kívül Arad, Kovászna, Szatmár és Szilágy megyében).

Ezek közül az új politikai megállapodás alapján nem csak a Kolozs, hanem az Arad és Szilágy megyeit is elveszíti, mert itt nem magyar politikus tölti be a megyei tanács elnöki tisztségét. RMDSZ-es elnök irányítja eközben a megyei önkormányzatot Hargita és Maros megyében, így ott is magyar lehet majd a prefektus.

Krónika

 

 

Kapcsolodó cikkek