Újabb bölcsődék építését hagyták jóvá, erdélyi városokban is épülnek kisdedóvók - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Újabb bölcsődék építését hagyták jóvá, erdélyi városokban is épülnek kisdedóvók

Tíz korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítését finanszírozza a fejlesztési minisztérium – jelentette be Cseke Attila tárcavezető. A korábban jóváhagyott 43 bölcsőde mellett így összesen 53 új bölcsőde épülhet országszerte az RMDSZ által 2021-ben kezdeményezett bölcsődeépítési program keretében.

„Minden megyeszékhelynek és megyei jogú városnak jóváhagyott a minisztérium egy vagy két bölcsőde megépítését, ott, ahol a lakosság száma meghaladja a 100 000-et. 53 olyan bölcsődeépítési kérést iktattak eddig a minisztériumban, amelyhez az egyszerű iratcsomó teljes, ezért jóváhagytam a finanszírozást ezekre a beruházásokra” – idézte Cseke Attilát az RMDSZ hétfői közleménye.

A fejlesztési miniszter arra bátorítja a megyei jogú városok önkormányzatát, hogy kérvényezzék az új bölcsőde megépítését, mivel a fiatal családoknak nagy szüksége van erre mindenhol az országban, a minisztérium pedig minden költséget fedez. A jóváhagyott beruházások következtében közbeszerzési folyamatot indíthatnak, majd kezdődhet az építkezés – tette hozzá a miniszter.

Az RMDSZ közleménye szerint 40 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde épül Aranyosgyéresen, Galacon, Nagyváradon, Szászvárosban és Vasluiban, illetve 100-110 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde épül Déván, Galacon és Románvárosban (Roman). Közepes méretű bölcsőde épül Bârlad és Călărași megyei jogú városokban.

Az RMDSZ támogatja a fiatal családokat, segíteni fogjuk az anyákat abban, hogy a gyermeknevelési szabadság lejártával visszatérjenek dolgozni, miközben a kisgyermekek megfelelő környezetben, biztonságban játszanak és fejlődnek. Az RMDSZ javaslatára az állam átveszi a bölcsődék megépítése utáni, működési költségeket is az önkormányzatoktól” – összegezte Cseke Attila.

Krónika

Kapcsolodó cikkek