Választási koalíciók tagjaként próbál önkormányzati tisztségeket szerezni az RMDSZ az erdélyi szórványban - Külhoni Magyarok
Hírek

Választási koalíciók tagjaként próbál önkormányzati tisztségeket szerezni az RMDSZ az erdélyi szórványban

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) választási koalíciók tagjaként próbál önkormányzati tisztségeket szerezni az erdélyi Beszterce-Naszód és Hunyad megyében a szeptemberi önkormányzati választásokon.

A Krónika napilap hétfői cikkében közölte: hogy Beszterce-Naszód megyei és a Beszterce városi választásokon a szövetség jelöltjei a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – Pro Románia Párt – RMDSZ választási koalíció közös listáján fognak szerepelni.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője az MTI kérdésére elismerte, hogy hasonlóra nem volt még példa a szövetség történetében.
A szóvivő elmondta: a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) korábban arról határozott, hogy kizárólag a Szövetségi Elnökség előzetes jóváhagyásával jöhetnek létre az önkormányzati választásokat megelőző, más politikai erőkkel megkötött, helyi vagy megyei jelölési vagy választási egyezségek.

Hegedüs Csilla hozzátette: a Beszterce-Naszód megyei esetek mellett az RMDSZ Hunyad megyében is választási szövetség részeként próbál megyei önkormányzati mandátumot szerezni, csak míg Besztercén a baloldali pártokkal, Hunyadon a jobboldali Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárttal (PNTCD) szövetkezett.

„Azért kötöttünk koalíciót Beszterce-Naszód illetve Hunyad megyében, mert ezek szórvány megyék, ahol a magyar közösség részaránya kevesebb, mint öt százalék, így nem tudtunk részt venni a döntéshozatalban. Hunyad megyében a magyar közösség demográfiai súlya 3,6 százalék, emiatt a megyei tanácsban 16 éve nincs képviseletünk. A PNL-RMDSZ-PNTCD választási szövetség közös jelöltlistáján az 5-ik, biztos bejutó helyen az RMDSZ jelöltje szerepel, ezáltal ismét részt veszünk majd a megyei döntéshozatalban” – magyarázta a szóvivő. Hozzátette: Beszterce-Naszód megyei szövetség által 12 év kiesés után tudják bizosítani a magyar képviselet a Beszterce-Naszód megyei tanácsban, ahol az RMDSZ-jelöltje a 6. helyen szerepel, valamint megtartani a Beszterce városi magyar önkormányzati képviselői helyet. Itt az RMDSZ jelöltje az 5. helyen van. Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke az egyik közösségi portálon közölt bejegyzésében úgy vélte, mindkét hely biztos befutónak számít.

Az RMDSZ korábban azt is elutasította, hogy más magyar pártokkal kössön választási koalíciót. Kelemen Hunor, a szövetség elnöke a 2016-os önkormányzati választások előtt még úgy fogalmazott egy televíziós interjúban: „mi soha nem kötöttünk választási szövetséget, 2016-ban sem lesz másképp. Egyrészt nem léphetünk koalícióra, mivel rögtön 8 százalékra ugrik a küszöb. Nincs, amiért ilyen szövetségeket, koalíciókat kötnünk, boldogulnunk kell saját erőnkből, és boldogulni fogunk”.
Korábban Temes és Szatmár megyében fordult elő, hogy az RMDSZ más kisebbségek jelöltjeit is a saját listáján indította.

MTI

Kapcsolodó cikkek