Szatmári diákok nyerték a Határtalanul nagydöntőjét - Külhoni Magyarok
Határtalanul Hírek

Szatmári diákok nyerték a Határtalanul nagydöntőjét

A szatmárnémeti katolikus líceum tizedikesei nyerték a hét végén a Határtalanul középiskolai vetélkedő nagydöntőjét és az azzal járó, egymillió forint értékű fődíjat. A versenynek, amelyet ezúttal virtuálisan tartottak a járványhelyzet miatt, az identitás- és kapcsolaterősítés, a közös történelem, kultúra mélyrehatóbb megismerése a célja.

A szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 10. B osztálya osztálya nyerte a csaknem hatszáz anyaországi és külhoni diák részvételével pénteken tartott Határtalanul középiskolai vetélkedő nagydöntőjét – olvasható a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága programjának honlapján.

A virtuális döntő látványosra sikeredett, szerepelt a programban Lackfi János József Attila-díjas író, költő, népdalokat énekelt Orbán Bori, tinisztárok szórakoztatták a nézőket. A második helyezett a Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája Fifikások elnevezésű osztálya lett, a harmadik helyezésért holtverseny alakult ki a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium EgyemBTGK osztálya és a kassai Márai Sándor Általános és Középiskola Máraisokk fantázianevű osztálya között.

2019 októberében hirdették meg a Határtalanul programhoz kapcsolódó középiskolai vetélkedőt, amely nemzetpolitikai sikertörténet lett: több mint 75 ezer diák kapcsolódott be az anyaországból és határon túlról. A verseny első fordulójában online teszteket töltöttek ki a jelentkező osztályok történelmi, irodalmi, földrajzi, nemzetpolitikai kérdésekből harminc napon keresztül, ezután a továbbjutó csapatok a középdöntőkben mérhették össze tudásukat. A döntőbe húsz csapat – 11 külhoni és 9 anyaországi – jutott.

A fiatalokat a döntő napján Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója is online köszöntötte. Minden döntőbe jutott csapat százezer forintot, valamint értékes ajándékokat nyert, a legjobb osztály pedig az egymillió forint értékű fődíjat.

A döntőbe jutott csapatok egyik fő feladata volt, hogy olyan alkotást – kisvideót, rajzot, festményt – készítsenek, amely a nemzeti összetartozást fejezi ki, tekintettel arra, hogy az idei év a nemzeti összetartozás és az erős magyar közösségek éve. A vetélkedő célja, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is éreztessük mind az anyaországi, mind a határon túli magyar fiatalokkal, hogy nem engedjük el a kezüket, és lehetőséget teremtsünk az identitás- és kapcsolaterősítésre; közös történelmünk, kultúránk mélyrehatóbb megismerésére – írta az államtitkárság.

Krónika

Kapcsolodó cikkek