GPS: 38° 9′ 7″ S 145° 13′ 9.7″ E
Cím: 760 Boronia Rd., Wantirna, Vic 3152
Intézményvezető: Marót Márta
Alapítás éve: 1977. hivatalos bejegyzés éve:1978. november
Honlapcím: www.hungariancentre.org.au

Az 1955 óta létező Magyar Ház Szövetkezet mellett 1977-ben megalakult az Ifjúsági és Kulturális Szövetkezet, a Társadalmi Klub Szövetkezet és a Regnum Szövetkezet, amelyek célja volt részvényeseket toborozni egy-egy új épületrész felépítéséhez. A Csúcs Szövetkezet a négy szövetkezetet foglalja magába, amelyek megalakulása után Jandó Gyula és Hende Sándor közös földbirtokukból felajánlottak egy nagyobb területet, hogy felépülhessen a Magyar Központ.

Hosszadalmas tárgyalások után 1980 októberében jelentek meg az első földmunkálati gépek. Egy év leforgása alatt elkészült az Ifjúsági épület emeleti része, melynek ünnepélyes megnyitásán több mint 2000-en vettek részt. Ez alkalommal Jeff Kennett, akkori bevándorlási és nemzetiségügyi miniszter, a Victoria-i és Federális kormány nevében 5000 dollárt adott át 500 darab szék vásárlására. 1983 novemberében kezdődött el a nagy terem építése.

1992 áprilisában újból megindul az építkezés, ez alkalommal a másfél évtized előtt elképzelt templomra került sor. Zágon Lajos építészmérnök díjtalanul vállalta a tervek elkészítését és a munka levezetését. A katolikus, református és evangélikus érsekség is beleegyezését adta, s így felépülhetett Melbourne első ökumenikus temploma: a Szent István Ökumenikus templom. Az ünnepi megnyitón avatták fel, a Dunántúli Őrbottyánban készült harangot, amely azóta is minden délben megszólal.

1993 végén elkezdődött a Korona Presso-Bár építése Zágon Lajos építészmérnök tervei alapján. A hivatalos megnyitó 1995 októberében volt. Az étterem, mint a Magyar Központ többi épületei is, önkéntes munkával készült el az Ifjúsági épület alagsorában. Itt hétvégéken, kellemes légkörben, ízletes magyar ételeket lehet fogyasztani.

Fodor Sándor