GPS: 43°30’33.5″S 172°43’31.1″E
Cím: 11 Hardy Street, Christchurch, Új-Zéland, 8061

A Magyar Klubot a christchurchi magyarok 1975-ben alapították, annak apropóján, hogy meg tudták vásárolni a Salvation Army volt épületét a Hardy Street 11 szám alatt, Christchurch New Brighton városrészében. Ez akkor egy felkapott városrész volt, mert a hétvégén csak itt volt általános a boltok nyitvatartása és a tengerpart is közel van. Azóta a városrész kiment a divatból, de változatlanul közel a tenger és a New Brighton Pier, mint a város egyik nevezetessége.

 

A Magyar Ház hajdan több mint 100 tagot számlált, de sokan megöregedtek, elhunytak, elköltöztek. A 2000-es évektől kezdve azonban új tagok érkeztek, így mára a klubtagság 50-60 fő körül alakul.

Az épületben kárt tett a 2010-2011-es földrengés de azóta ez kijavításra került. Az épületre ennek ellenére ráfér a felújítás/megújítás.

A Klub az alapítók tulajdona, az örökös nélkül eltávozott alapítók része pedig magát a Klubot illeti.

A Klubban minden héten van klubélet. A KCSP ösztöndíjas Kemény Zalán érkezése előtt a nemzeti ünnepeken gyűltek össze az emberek, valamint vasárnaponként billiárdozni. Az ösztöndíjas ittléte alatt további klubdélutánok, magyar nyelvoktatás, gyerekjátékok, énekes rendezvények, és néptánc oktatás is folyik a klubban.

A Klubház születésnapi összejövetelekre is szolgál, valamint időnként itt gyűlésezik az Osztrák Klub is. A Klubban internet nincsen, de fogható megannyi csatorna, a legfontosabb a Duna TV. Jó a hangosítás és modern a TV, összekapcsolható számítógéppel is. A Klubban van konyha, így sütni-főzni lehet, akár 70-80 személy részére is. Van a Klubban zongora is, ezt 2016 szeptemberében sikerült felhangoltatni.

A Klubház az egyetlen magyar tulajdonú Klubház egész Új-Zélandon, és mint ilyen, igen nagy szellemi-kulturális értéket képvisel, nagy a közösség-összetartó ereje, a helyiek joggal nagyon büszkék rá.

Kemény Zalán