GPS: É32,71414⁰, K35,13159⁰
Cím: Hanna Senesh St. 25., Kiryat Tiv’on

Sdot Yam Kibuc Tel Aviv és Haifa között kb. félúton található a tengerparton, Ceaserea (Keszárea) romvárosa mellett. (A tengerparti, 2-es autópályáról a hederai leágazásnál kell lehajtani.)

A kibuc volt a magyar származású, izraeli nemzeti hős, író és költő, Szenes Hanna lakóhelye. Ma egy szobor, valamint a lakóházából kialakított kis múzeum őrzi ott emlékét.

Szenes Hanna (Chana Senesh) 1921-ben született Budapesten, a zsidótörvények elől 1939-ben kivándorolt az akkori angol fennhatóság alatt álló Palesztinába. 1943-ban beállt a brit hadseregbe, hogy ejtőernyővel Jugoszláviában ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. 1944 márciusában került sor az akcióra, azonban Szenest a magyar határnál letartóztatták, bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni társait és küldetése részleteit. Golyó általi halálra ítélték, és az ítéletet végre is hajtották, Budapesten.

1993-ban a magyar katonai bíróság felmentette a vádak alól. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, naplója, versei széles körben ismertek.

Czékmán Balázs