GPS: 39° 55′ 14.6″ N 116° 25′ 55.2″ E
Cím: Nanshuiguan Hutong, Dongcheng, Peking, Kína

A Galaxy Soho bevásárló- és irodaközpont Peking belvárosában található a Magyar Kulturális Intézet is, amely átadása 2013. november 14-én történt. Magyarország első közép-kelet-európai országként és harmadik európai uniós tagállamként nyitotta meg önálló kulturális intézetét a kínai fővárosban.

A pekingi intézetet Buslig Szonja Andrea sinológus-régész vezeti, aki mintegy tíz évig az ELTE Kínai Tanszékén oktatott, majd kultúrdiplomáciai feladatokat látott el Magyarország pekingi nagykövetségén.

Galaxy Soho

Az intézetnek helyet adó modern épületegyüttes, a Galaxy Soho Peking szívében helyezkedik el, a hagyományos kínai udvarházat önti új formába. A több mint 330 ezer négyzetméter alapterületű komplexumból 90 ezer négyzetméter a kereskedelmi jellegű terület nagysága, amely nagy kiterjedésű közösségi tereket is magába foglal.

A pekingi magyar intézetben iroda, tanterem, olvasósarok és kamara-kiállítások, koncertek rendezésére alkalmas kávézó kapott helyet.

Az intézmény feladata a magyar kultúra közvetítése a benne megvalósuló sokszínű rendezvények segítségével és „mintegy kirakatként feltárni a közönség felé a magyar kultúra sokrétűségét”. Az intézet lehetőséget nyújt a magyar művészek kínai megjelenésére, a két nép alkotóinak egymásra találására. „Közvetítő irodaként kíván szerepelni, ahol az érdeklődők segítséget kaphatnak a potenciális partner felkutatásához” – olvasható az összegzésben.

MTI