GPS: 34° 52′ 11″ N 112° 14′ 20.4″ W
Cím: Sedona, Arizona, Egyesült Államok

Sedona mesés izzó vörös hegyekkel körbezárt kis település a forró Arizónában, a Grand Canyon szomszédságában. A város fölé magasodó vörös sziklaoromra 1957-ben épült Szent Kereszt Kápolna a város egyik leglátogatottabb turista látványossága. A táj festői. Van is egy régi mondás erre felé: „Isten megteremtette a Grand Canyont, de Sedonában lakik.” A kápolna tervezője, Marguerite Brunswig Staude eredetileg egy modern, 150 méter magas katedrálist álmodott meg.

Holy Cross Chapel, Sedona (AZ) – fotó: Endrődi Judit

Első megépített modellje egy üveggel teljesen körbebélelt épület volt, nagy kereszttel. Terveit 1937-ben elfogadták. Itt érkezünk el történetünk érdekes momentumához: a templomot ugyanis Marguerite eredetileg Budapesten szerette volna felépíttetni, egyenesen a Duna fölé – a II. világháború azonban meghiúsította terveit. A háború után pedig a kommunizmus miatt véglegesen le kellett mondani a templom budapesti kivitelezéséről.

Így épült fel végül Magyarországtól oly távol, tizennyolc hónap alatt mai, csodálatos panorámával körbevett helyén a kis kápolna, amelynek bejáratánál egy emléktábla meséli el a kápolna történetét, benne foglaltatva az első helyet, ahova azt megálmodták: Budapestet.

Emléktábla a templom történetéről, Sedona (AZ) – Fotó: Endrődi Judit

Endrődi Judit