GPS: 32° 43′ 44.1″ N 118° 50′ 52.8″ W
Cím: Pan American Pl. 2159, San Diego, 92101
Honlapcím: www.sdmagyar.org
E-mail cím: info@sdmagyar.org
Intézmény vezető: dr. Gidófalvi Zoltán
E-mail cím: zgidofalvi@sdmagyar.org

A San Diego-i Balboa Parkban működő Magyar Ház a House of Pacific Relations International Cottages szervezet tagja, amely 28 nemzetet tömörít. A nemzetek házai az 1936-os Világkiállítás alkalmával épültek, azzal a céllal, hogy bemutassák a különböző etnikumok kulturális hagyományait, szokásait és történelmét. A kiállítás sikerén felbuzdulva a város vezetősége átadta a házakat a nemzetiségi csoportoknak, hogy a továbbiakban is tartsák azokat nyitva a Balboa Park látogatói számára. Az épületeket a második világháború alatt ideiglenesen katonai kórházként használták, de a háború után ismét visszakerültek a nemzetiségi csoportok kezelésébe. A Magyar Ház hivatalosan 1948-ban vált a HPR tagjává.

A HPR lehetővé teszi, hogy minden nemzet a legnagyobb ünnepét szabadtéri műsorral összekötve rendezze meg. A Magyar Ház első királyunk, Szent István emlékére augusztus 20-án tartja ezt az ünnepet.

A Magyar Ház minden vasárnap délután házi süteménnyel, kávéval és üdítővel várja a látogatókat. Szombatonként magyar nyelvtanfolyamot szervez hivatásos magyar anyanyelvű oktatók részvételével, amely nyitva áll minden érdeklődő előtt.

1936-tól évek hosszú során keresztül sok jó magyar adta kézről kézre a ház vezetését, és önfeláldozó munkával tartották fenn a magyar mozgalmat, melynek ismét és ismét alkalma nyílt megmutatni nemzeti kultúránkat San Diego polgárainak.

Kezdetben a csehszlovákokkal kellett egy házon osztozni. Tátrai Gábor javaslatára 1980-ban megalakult az Építési Alap Bizottság, és 15 évi kitartó munkával, eredményes ételvásárokkal, valamint a megrendezett gálabálokkal sikerült annyi pénzt összegyűjteni, hogy elkezdődhetett a saját ház építése. A ház 1996 május 5.-ei ünnepélyes megnyitásával régi álom valósult meg, s felavatásának időpontja egybeesett Magyarország 1100 éves fennállásával.

Dr. Gidófalvi Zoltán