GPS: 32° 44′ 2.9″ N 118° 51′ 19.6″ W
Cím: 1549 El Prado, San Diego, CA, USA

Márai Sándor (1900-1989) halálának 20 éves évfordulója alkalmából emléktáblát avattak San Diegóban, ahol élete utolsó tíz évét töltötte.

San Diego jelenében fontos szerepet játszik a különböző kultúrák együttélése. Márai utolsó tíz éve, amelyet a városban töltött, szintén hozzájárult e sokszínűség erősítéséhez. A város méltán emlékezik a nagy íróra – mondta Jerry Sanders polgármester, amikor felavatták a kaliforniai város Balboa parkjában a bronz emléktáblát.

Csikai Márta szobrászművész alkotása a magyar Külügyminisztérium külföldi magyar emlékek megőrzése pályázatán elnyert pénzügyi támogatással készült el.

Kép: http://www.patriotaeuropa.hu/?p=30590

Az emlékmű jó példája San Diego nyitottságának – fogalmazott a polgármester, aki Bokor Balázs főkonzullal közösen avatta fel a táblát. Bokor Balázs arról beszélt, hogy Márai élettörténete „az elvek melletti maradéktalan kiállásra sarkall mindannyiunkat”. A függetlenség, az önbizalom és az elvi cselekvés igénye pontosan annyira amerikai érték, mint magyar – tette hozzá.

Az évforduló kapcsán a magyar főkonzulátus San Diego város polgármesteri hivatalával és a helyi Magyar Házzal együttműködve szervezte meg a Márai-emlékünnepség eseményeit. A városi központi könyvtár előadótermében angol nyelvű Márai-szimpóziumot tartottak, amelyen az Amerikában élő Márai-leszármazottak nevében az egyik unoka, Liza Philips, a magyarországi örökösök nevében pedig Jáky Judit üdvözölte az egybegyűlteket. Az előadók között volt John Ridland, a Santa Barbara-i Egyetem professzora, Peter Czipott, Márai több művének angol fordítója, Joyce Corbett, a San Diegó-i Mingei Múzeum kurátora, továbbá Mészáros Tibor, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főmunkatársa és Ungvári Tamás, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem professzora.

mfa.gov.hu