GPS: 34° 42′ 36″ N 108° 25′ 32.9″ W
Cím: Acoma Pueblo, Új-Mexikó 87034, Egyesült Államok

Legyen tehát legenda, vagy valóság: a sok évszázados pueblo településen épp úgy felfedezhetünk valami apró kapcsolatot hazánkkal, mint az óriás kaktuszok földjéhez közeli sziklába vájt kápolna esetében. Csak nyitott szemmel kell járnunk…

Acoma (Új-Mexikó)

A 112 méter magas, meredek falú platóra (mesa-ra) épült Acoma „Égi Városa” (Sky City) Albuquerquetől egy órára fekszik a kietlen sivatag közepén. Voltaképpen egy puebloról, vagyis az acoma indiánok által lakott településről van szó. Az acomák több mint 800 éve kezdték belakni ezt a területet és ezáltal az USA egyik legrégebb óta folyamatosan lakott településének számít.

Acoma pueblo a mesa tetején (NM) – Fotó: Endrődi Judit

A 17. századi spanyol gyarmati uralom őket is elérte. A gyarmatosítókkal együtt misszionáriusok is érkeztek e területre, akik a kereszténységet hirdették a bennszülötteknek és 1629-1641 között templom építésébe is kezdtek. Az amerikai sárgafenyőből (ponderosa pine) készült hatalmas, faragott fafödémmel borított, és az itteni hagyományos építkezésnek megfelelő, adobe falú (vályog) templomot San Estevan Del Rey, vagyis Szent István király oltalmába ajánlották. A katolikus egyház történetében csak egyetlen Szent Istvánról tudunk, aki egyúttal király is volt: ő nem más, mint a mi államalapító királyunk. Az acomai templom főoltárán egy Szent István szobor is látható.

San Estevan Del Rey Mission Church, Acoma (NM) – Fotó: Endrődi Judit

Feltételezhető tehát, hogy itt, Új-Mexikó belsejében egy olyan templomra leltünk, amelynek védőszentje a magyar szent király. Ezt a feltételezést további két tény is alátámasztja. A jelölt korszakban (17. század) szokás volt olyan védőszentet választani, akinek tevékenységével, életével aktuális példát kívántak állítani. Szent István király államalapító volt, aki felvette népe számára a keresztény hitet. A spanyol misszió szintén a „pogány” bennszülött indiánok megtérítésére, a kereszténység felvételére buzdított – eme vonatkozásban tehát első szent királyunk mindenképpen példamutató volt. Tény az is, hogy ebben a korszakban Szent István király jól ismert szent volt Nyugat-Európában.

A másik érv Szent István király ünnepével kapcsolatos. Az acoma indiánok szeptember 2-án ünneplik templomuk védőszentjét, Szent Istvánt – az eseményre több mint 2000 zarándok érkezik. Talán elbizonytalanodunk, hogy miért nem augusztus 20-án történik mindez? 1686-ban (tehát akkor, amikor az acomai templom már állt) XI. Ince pápa Buda elfoglalása után az egész kereszténység számára a vár visszafoglalásának ünnepét jelölte meg Szent István ünnepeként (ez szeptember 2.-a), ám az egyház továbbra is augusztus 16-án tartotta az ünnepet. Végül 1771-ben ezt az ünnepnapot megszűntették. Elképzelhető, hogy az acomák között ez a dátum maradt meg hagyományként?

San Estevan Del Rey Mission Church, Acoma (NM) – Fotó: Endrődi Judit

A kérdésekre biztos választ egyelőre nem találunk, erősen feltételezhetjük azonban, hogy az acoma indiánok Sant Estevan Del Rey missziós temploma magyar szent patronálása alatt áll remélhetőleg még sok-sok évszázadig.

Endrődi Judit