GPS: 52.345984 – 4.904598:
Cím: Vrijheidslaan 101, Amszterdam, 1079 KJ
Alkotás, felavatás éve: 2006.

2006. november 4-én, az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc leverésének 50. évfordulója alkalmából Amszterdam városa és a Hollandiai Magyar Szövetség szervezésében ünnepélyes emléktábla avatást tartottak Amszterdamban, a Vrijheidslaan-on (a Victoriaplein sarkán). Az emléktáblát Job Cohen, Amszterdam polgármestere és Szentiványi Gábor a Magyar Köztársaság hollandiai nagykövete leplezte le. 1956 novemberéig ezt az amszterdami sugárutat Stalinlaan-nak hívták. A Magyar Forradalom leverésének napján az amszterdami polgárok kimentek az utcára és leverték a ’Stalinlaan’ utcatáblát. Azóta hívják ezt az utat Vrijheidslaan-nak. A táblán a következő szöveg áll magyar, holland és angol nyelven:

Jelenleg elviselhetetlennek bizonyult Magyarországnak az Orosz Sovjet Unio általi elárulása és véres elnyomása miatt a Sztálin fasor nevet városunkba továbbra is megtartani.

A polgárság egy része ennek az érzésnek már kifejezést adott azzal, hogy e fasorban eltávolította az utcai névtáblákat, és azokat felcserélte: November 4 fasorra.

Kívánatos azonban általánosan kifejezni a polgárság szándékát, és a:

SZTÁLIN FASOR nevet felcserélni SZABADSÁG FASOR névre Amsterdam Városi Tanácsa   Hollandiai Magyar Szövetség 1956   –   november 4   –   2006

Csanád Márton