GPS: 45° 19′ 37.4″ N 14° 26′ 31.8″ E
Cím: Fiume, Horvátország

Az emléktábla állítását a Magyar Írószövetség és a fiumei Baross Magyar Kultúrkör Egyesület kezdeményezte, a megemlékezés anyagi hátterét a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) biztosította. Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára kiemelte: Jókai Mór írói nagysága Victor Hugo vagy Charles Dickens nagy európai írókéval ér fel. A magyarság kultúrája pedig az európai kultúra szerves része – tette hozzá.

Az avatón részt vett Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, Kiss Gy. Csaba, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja, Fiume város alpolgármestere és a helyi magyar szervezetek vezetői is.

1881 szeptemberében érkezett Jókai Mór Fiuméba, akit személyesen a város polgármestere Ciotta János (Giovanni de Ciotta) fogadott, az író az akkori Európa szállóban szállt meg. Ez az épület ad ma otthont Fiume város különböző hivatalainak és az emléktáblát is az épület falára helyezték el.

A táblaavató után kerekasztal-beszélgetésre került sor Jókai és Fiume címmel. Kiss Gy. Csaba előadásában Jókai Mór fiumei látogatásairól beszélt, míg Curkovic Major Franciska, a zágrábi bölcsészettudományi kar tanára az író Egy játékos, aki nyer című művét elemezte, amelynek a cselekménye Fiuméban és környékén játszódik.

Forrás: MTI