GPS: 42° 57′ 31.6″ N 17° 8′ 12″ E
Cím: Korčula, Horvátország

Szabó Lőrinc költő dalmáciai utazásainak emlékére 2011-ben emléktáblát avattak Korculán, a kikötőben, a Révkapitányság árkádsora végén.

Szabó Lőrinc (1900-1957), a 20. század egyik legnagyobb magyar költője többször járt az Adriai-tenger keleti partvidékén, 1925-ben Fiuméból (Rijeka) újságíróként tudósította lapját, 1934-ben Abbáziában (Opatija) pihent.

Előtte 1932-ben feleségével és lányával Susakból, a fiumei kikötőből hajózott Dubrovnikig, ezt az utat 1937-ben megismételte, ezúttal fia társaságában.

Fotó: mertnet.net

A hajó egyik állomása Korcula volt, a város annyira elbűvölte a költőt, hogy elhatározta, Dubrovnikból visszafelé eltölt ott pár napot.

Az emléktábla elhelyezését a Miskolci Egyetem Szabó Lőrinc Kutatóhelye kezdeményezte, finanszírozta és az avatáson a kutatóhely vezetője, Kabdebó Lóránt egyetemi tanár mondott ünnepi beszédet.

Szabó Lőrinc verseiben rendszeresen visszatér az utazás emléke, a Dalmácia tücskeihez című alkotásában emlegeti Raguzát (Dubrovnik) és Korculát. Dalmáciai élményei „köszönnek vissza” az Egy raguzai leánderhez, a Adria, az Álom a tengeren című verseiben – foglalta össze Curkovic-Major Franciska, a Szabó Lőrinc-kutató.

MTI/Prae.hu