GPS: 48° 34′ 27.3″ N 13° 28′ 18.4″ E
Cím: Jesuitengasse 94032, Passau, Németország

A 8. századi gyökerekkel bíró Niedernburg Kolostor temploma

Gizella királyné sírboltja a 15. század óta jelentős magyar búcsújáró hely, mely a Passau óvárosának szívében, a három folyó összefolyásánál található Niedernburg kolostorban található. A kolostor életére is jelentős hatással volt a magyarországi üldöztetések között itt letelepedő apátnő tevékenysége. A 740-ben alapított kolostor többször átépített templomának falán kétnyelvű emléktábla látható magyar szalaggal átkötve, magyar nyelvű felirata: „Ezen ősi templom falai között nyugszik Boldog Gizella – bajor hercegnő, Szent István felesége, az első magyar királyné, a niedernburgi kolostor apátnője.”

A templomkapu melletti emléktábla

A templom jobb oldalhajójában, elöl található egy oldalkápolnában a királyné sírja, mely jelen formájában talán a középkor végéről származik, díszes gótikus kivitelezésben,az árkádok mögött látható a kiemelt koponya és végtagcsontok, melyeket a 2000-ben történt ünnepélyes újratemetés előtt restauráltak. A csontok 20. század eleji régészeti feltárása során kiderült, hogy Gizella 60-70 év körüli, karcsú, magas nő volt. A sírbolt márvány fedőkövén turulos címerábrázolás. A sír felett, jobb kéz felé Gizella és Szent István díszes, aranyozott ereklyetartói találhatók vitrinben. A templomban megtalálhatók továbbá Szent István, Boldog Gizella, Szent Erzsébet, Szent Hedvig különböző korokból származó szobrai. Az oldalkápolna összmagyar zarándokhely-jellegét erősíti a falon elhelyezett magyar címer, valamint a waldwerkei gimnázium emléktáblája, felirata: „A Waldwerkei Magyar Gimnázium emlékére. Az ötödik osztály szövetség tagjainak 40 éves találkozója alkalmából. Passau 1989. aug. Wald-Werke 1946-51.”

A szépen felújított gótikus sírbolt

A templomban rendszeres magyar misék vannak, napjainkban is jelentős zarándokhely, amit számos magyar koszorú és emlékkönyvi bejegyzések sokasága is jelez. A sírnak díszruhás magyar őre is van.

A magyar címer az oldalkápolnában

A kolostorhoz tartozó közösségi tér jelenleg a passaui magyarság kezelésében áll, a 2013-as dunai rekordárvíz miatt, melynek során a templomban is térdig állt a víz, még zajlanak a szárítási és helyreállítási munkák. – Passauban gimnáziumot és utcát is neveztek el az első magyar királynéról.

A Wald-Werkei Magyar Gimnázium emléktáblája

Molnár Gergely