GPS: 49° 22′ 10.2″ N 11° 41′ 0.4″ E
Cím: Klosterburg; 84556, Kastl, Németország

Dél-Bajorországi előzmények után 1957 és 2006 között öt évtizeden keresztül Burg Kastl egykori várkolostorában működött romantikus környezetben a németországi exilmagyar gimnázium. Emlékét Bajorország-szerte számos emléktábla őrzi, a szimbolikus emlékezet mégis máig a Kastl várhegyen összpontosul. A gimnázium egykori diákjai, a Kastl Alumni és más szervezetek részvételével minden év Pünkösdjén osztálytalálkozókat szerveznek.

A 2014. június 19-én, az Úrnapi Körmenet során felszentelt Magyar kereszt, előtte virágszőnyeg, mellette a Müller György és tanítványai által faragott, Burg Kastlt ábrázoló szárnyasoltár

A gimnázium tárgyi emlékei a világ számos pontjára szóródtak szét, többek közt az Alumni Szervezet tagjaihoz és a Lakiteleki Népfőiskolára, az irattár jelentős része pedig az Eichstätti Püspöki Levéltárban érhető el. Számos tárgyat őriz Müller György, a gimnázium egykori tanára is, aki utóbb – fafaragó és hagyományőrző is lévén – a gimnázium jelentős emlékhelyét alakította ki a főépület alatti függőkertben a maga által faragott kopjafákból, melyek a gimnázium tanárai és diákjai emlékére készültek (mintegy 15 db). A fafaragó legutóbbi alkotását, egy négy méter magas, másfél méter széles tölgyfa keresztet pedig 2014. Pünkösdjén szenteltek fel a templomban, majd 2014. június 19-én, Úrnapján helyezték el a kastl-i várhegy bejáratához, hogy az „exilmagyar” diákok fél évszázados híres gimnáziumának dicső múltját hirdesse.

Magyar vonatkozású kopjafák csoportja a Magyar Gimnázium alatti függőkertben

A munka az eredeti kereszt utódja, mely a kolostor bejáratánál harminc éve, 1983 óta dacolt az oberpfalzi időjárással. Müller György jelentős munkája továbbá a kastl-i gimnázium kápolnájának egykori triptichonja. A kapuszárnyas nagykaput formázó alkotás középpontjában a szálláskereső Szentcsalád látható a kastl-i gimnáziummal, mely a világ minden tájáról érkező magyar diákokat befogadó intézményt szimbolizálja. Jobbról a Magvető-ábrázolás a Jó Tanár, balról a Pásztor a Jó Nevelő jelképe. A 25 esztendeje készült alkotás megfaragásában a gimnázium négy országból érkezett négy magyar diákja működött közre.

Molnár Gergely