GPS: 41° 54′ 32.5″ N 12° 30′ 29″ E
Cím: Piazza Girolamo Fabrizio 2, Róma, 00161
Alkotás, felavatás éve: 1991. december 4.

Fraknói Vilmos a 19. század második felében a hazai főpapság egyik kiemelkedő alakja, történész, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára.

Az 1870-es évektől a vatikáni könyvtár és levéltár anyagait kutatta, majd Rómába költözése után magánvagyonából kezdte meg a Piazzale del Policlinico-n a Történeti Intézet befogadására is alkalmas épület építését, mely 1895-ben készült el. A Magyar Történeti Intézet számos történész és művész ösztöndíjasnak biztosított helyet. Az épületet az alapító 1914-ben a magyar államnak engedte át.

A villa később a trianoni békeszerződés alapján Olaszország birtokába került. 1923. augusztus 1-én az olasz állam visszaadta a magyar kormánynak azzal, hogy benne a Magyar Történeti Intézetet nyissák meg. 1924-től 1927-ig működött itt a Magyar Történeti Intézet, melyet később egy olasz és magyar állam közti megállapodás alapján a Falconieri Palotában székelő Római Királyi Akadémia keretébe illesztettek.

Ezután a villa bérházként funkcionált, majd a Magyar Nagykövetség konzulátusát helyezték el benne. 1991 óta Magyarország Szentszéki Nagykövetségének székhelye. A villát a Szentszéki Magyar Nagykövetség számára II. János Pál pápa magyarországi látogatásának évében újíttatta fel a magyar állam. Az emléktábla olasz nyelvű szövege szerint:

Angelo Sodano bíboros úr Őemininciája Államtitkár avatta fel ünnepélyesen e követség székhelyét áldását adva II. János Pál pápa nevében.

Az emlékművön látható szöveg:

EZT A VILLÁT FRAKNÓI VILMOS 1843- 1924 TÖRTÉNÉSZ, VÁLASZTOTT PÜSPÖK A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA FŐTITKÁRA AZ ÁLTALA ALAPÍTOTT MAGYAR TÖRTÉNETI INTÉZET SZÁMÁRA ÉPÍTTETTE 1895-BEN EBBŐL AZ INTÉZETBŐL SZÁRMAZOTT A RÓMAI MAGYAR AKADÉMIA ÉS A PÁPAI MAGYAR INTÉZET A VIA GIULIÁN. A FRAKNÓI VILLÁT A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG II.JÁNOS PÁL PÁPA MAGYARORSZÁGI LÁTOGATÁSÁNAK ÉVÉBEN 1991-BEN ÚJÍTTATTA FEL A SZENTSZÉKI MAGYAR NAGYKÖVETSÉG SZÁMÁRA 1991 DECEMBER 4.

Deák Piroska (MEVE)